Debatt

Dags att Borås får en egen Pride-festival

Anne-Marie Ekström (FP) ,
Foto:Vilhelm Stokstad / TT

Tyvärr finns inte ännu Borås med på den karta av orter som anordnar Pride-festivaler, skriver Anne-Marie Ekström (FP).

I lördags gick uppskattningsvis 40 000 människor genom Stockholms gator och kanske tio gånger så många kantade gatorna för att se en enorm manifestation för rätten att älska den man vill. Pride-paraden avslutade en vecka i kärlekens tecken med både fest och allvar.

Under veckan har flera hundra seminarier hållits för att öka kunskap om HBTQ-frågor, både för att stärka HBTQ-personer själva i sin vardag men också för att skapa förståelse för och opinion kring HBTQ-frågor.

En del tycker att det inte behövs några Pride-festivaler med motiveringen att homosexuella vill ju leva normalt som alla andra. Visst är det så. Och visst är det enklare att leva som homosexuell i Sverige än att göra det i till exempel Iran, där man straffas med döden om man blir påkommen med homosexuella handlingar. Och visst har vi kommit långt när det gäller lagliga rättigheter för homosexuella, med rätt att gifta sig och adoptera barn. Men verkligheten ser annorlunda ut. En del präster vill inte viga homosexuella. HBTQ-personer måste alltid vara på sin vakt för att inte bli trakasserade. Många har utsatts för hatbrott. Många unga begår självmord för att de inte klarar av att hantera sin identitet i ett samhälle som bygger på att kärlek är mellan två personer av olika kön. Jag skulle också önska att det inte behövdes några särskilda Pride-festivaler, men när nu verkligheten är sådan så behövs de. För att manifestera att alla har rätt att älska den man själv vill utan att samhället eller medmänniskorna sätter stopp för den rätten.

Numera finns det inte bara en Pride-festival utan varje stad eller ort med självaktning har en egen festival. Med både fest och allvar. Både parad och seminarier. Man har insett att Pride-festivaler behövs för att lyfta och sätta fokus på alla människors lika värde. För det är det handlar om. Att kunna älska den man själv vill är en mänsklig rättighet.

Tyvärr finns inte ännu Borås med på den karta av orter som anordnar Pride-festivaler. Jag har motionerat till kommunfullmäktige i Borås att Borås borde ta fram en HBTQ-policy, där också uppföljning är viktigt. Kommunfullmäktige har under tidigare år fattat beslut om utbildning av personal och information kring HBTQ-frågor för skolelever och i föreningar. Om det genomförts eller vad som hänt har inte återrapporterats.

Det är dags att Borås tar fram en HBTQ-policy. Och det är dags att Borås har en egen Pride-festival. Både med seminarier och parad.

I lördags gick jag i Pride-paraden i Stockholm för alla dem som inte kan eller får. Antingen dessa bor här i Sverige eller någon annanstans i världen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.