Insändare

Laglig cannabis är den rätta vägen

Insändare ,
Foto:Helena Landstedt/TT

Kriminaliseringen av cannabis förstör fler liv än den räddar, skriver Timmy Aula.

Tittar man på resultatet från det senaste USA-valet så ser man att flera delstater valde att legalisera cannabis. Är inte det lite underligt med tanke på allt negativt man har fått höra om cannabis? Varför skulle man legalisera något som bara gör skada? Kan det vara så att en legalisering faktiskt skulle kunna göra mer nytta än kriminaliseringen? Det anser jag.

Mycket av kriminaliteten vi ser i dag har att göra med försäljning och langning av droger, däribland cannabis som är en av de droger som säljs och används mest bland illegal verksamhet.

Hade vi istället legaliserat och regalerat cannabis så hade folk vänt sig bort från illegala gäng, vilket skulle kunna sätta stop för många illegala ligor. Det skulle även förhindra många nya gäng från att få fotfäste i samhället. Att kriminaliteten går ner efter en legalisering kan man till exempel se om man kollar på statistik publicerad av  Rogersandmoss.com, efter att delstaten Colorado legaliserade cannabis. 

Kriminaliseringen av cannabis förstör fler liv än den räddar, människor som röker en joint för att antingen koppla av eller för att underlätta svåra smärtor blir satta i fängelse och hamnar sedan i utanförskap resten av livet. 

Genom en legalisering och reglering av cannabis hade man istället kunnat använda pengarna från försäljningen av cannabis till att förbättra välfärden. Detta kan även leda till att fler vågar söka vård och få hjälp om de känner att de hamnat i ett missbruk, och påverkas negativt av cannabis, då denna risk också finns. 

Ett motargument mot en legalisering är att användningen skulle leda till att man blir mer mottaglig för en större användning av tyngre droger. Men jag tror att det blir tvärtom, eftersom cannabis är illegalt och bara går att få tag i genom den illegala marknaden och genom illegala säljare, som sedan försöker övertyga kunder att testa andra droger.

Timmy Aula