Insändare

Busstabellerna är rent önsketänkande

Insändare Artikeln publicerades

Busschauffören Camilla Mård önskar marginaler i tidtabellerna.

Är det inte dags att låta datorerna ta över tidtabeller, tjänstgöringslistor med mera i bussbranschen? AI – artificiell intelligens – är inte en naturlig intelligens, utan en dator som kan och vet skillnaden på vinter och sommar. Den kan man inte lura, utan den skulle lägga till några minuter extra på en vinterturlista, så att den stämmer med verkligheten.

För några år sedan var jag på Borås lokaltrafiks årliga informationsmöte och chefen förklarade lite hur det fungerade med arbetet att göra tidtabeller. Vi förare hade till exempel synpunkter på linje 1, som går från Brämhults IP och ända upp till Sjöbo, via både busstorg och Knalleland. Chefen sa något om tiden vi kör sträckan på och jag ställde frågan: ”Jaha, så vi chaufförer får skylla oss själva då?”

”Jag förstår dem som hellre kör forcerat för att hinna med, för det är så frustrerande att jobba obetalt.”

Jag kan inte glömma svaret jag fick: ”Ja, delvis”. Inte kan det väl få vara så att vissa chaufförer som kör fort och aggressivt ska kunna korta körtiden för oss andra. Det där hade inte en superdator gått på. Den vet exakt hur lång tid det ska ta.

Datorn hade vetat när det är rusningstrafik, hur väglaget är, det vill säga allt som påverkar verkligheten. Men varför ska vi vänta på en dators kunskaper när det helt enkelt går att lägga på lite mer tid så att det finns marginaler?

Jag är övertygad om att det fortfarande sitter många chaufförer och kör några minuter över på sina raster, och slut- och starttider på obetald tid för att man vill köra lugnt och fint och för att själv må bra.

På ett år blir det cirka en veckas arbete utan betalt och jag förstår dem som hellre kör forcerat för att hinna med, för det är så frustrerande att jobba obetalt.

Nej, skyll inte på vintern, den är naturlig och det är vi människor som måste anpassa oss till den istället.

Camilla Mård, skolbusschaufför

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.