Insändare

Borås sopsortering ligger i framkant

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Anton Hedberg

Det är fortfarande många kommuner som inte förstått vitsen med vit och svart påse, menar Rune Jakobsson.

Jag läser en insändare av Magnus Sjödahl (KD) om sopsorteringen i Borås i BT den 14 november. Eftersom Sjödahl är ersättare i miljö- och konsumentnämnden, så hoppas jag att det kan ge mer erfarenhet om avfallshanteringen än önsketänkande om hur resultatet skulle kunna vara.

Borås med sina plastpåsar var så långt före andra i Sverige på 1980-talet, så det är inte många kommuner i Sverige som kommit dit ännu 30 år senare. Bland annat större delen av Stockholmsområdet, där man kan träffa folk i Solna som inte har en aning om att det finns en plats i Sverige som sorterar bort matavfallet, och inte heller kan tänka sig att bussar sedan kör på gaserna från det avfallet sedan lång tid tillbaka.

Ett önsketänkande skulle givetvis kunna vara att fler platser i Sverige kommer i närheten av Borås när det gäller avfallshantering. Givetvis helst hela Sverige. Jag tycker att alltför många kommuner sätter ut ”stinktunnor” i väntan på att de ska bygga ut ett bättre system fram-över.

1982 kunde vi läsa i BT att Borås kommun tyckte att det var bättre att göra det riktigt på en gång, inget blir ju billigare med åren. Det kanske är det som är många andra kommuners önskan, att det ska bli billigare att bygga i framtiden. Nu när Borås ligger i topp satsar man ytterligare jättebelopp på att göra det bättre.

När jag talade med ”miljöpersoner” på annat ställe i Västra Götaland, så undrade de om var man hade sådant som jag talade om. Och när jag nämnde Borås blev svaret: ”Borås ska vi inte nämna, de står i en klass för sig”.

Jag har sett att de nu bygger upp nytt i Mölndal till exempel. Och i Skåne skryter många städer med hur bra de är på avfallshantering. Det är ett intressant område, som skulle kunna bli betydligt bättre om vi som medborgare i kommunen kände ännu större ansvar för vad vi gör.

Rune Jakobsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.