Insändare

Boende vid ridklubb kan inte klaga i efterhand

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg / TT

De som väljer att bosätta sig i anslutning till en befintlig ridklubb måste vara medvetna om vad det innebär, anser Magnus Sjödahl.

Brämhults ryttarsällskap har uttryckt oro med anledning av den planerade byggnationen av bostäder i området. Detaljplanen som nu är ute på samråd innebär att bostäder kommer att byggas så nära som 20 meter från den hästhage som ridsällskapet disponerar. Oron är värd att ta på allvar.

”Detta utgör en tydlig markering att ridsällskapet inte ska behöva känna oro och se sin verksamhet hotad av de planerade bostäderna.”

Det är orimligt om en sedan länge etablerad verksamhet som innehåller djurhållning riskerar att drabbas av ålägganden på grund av klagomål från boende i nybyggda bostäder. De som väljer att bosätta sig i anslutning till en befintlig ridklubb måste vara medvetna om vad det innebär och de eventuella olägenheter som kan uppstå.

För flertalet av de boende torde det dock förhoppningsvis innebära ett mervärde.

Miljö- och konsumentnämnden hade uppe detaljplanen för yttrande på sitt möte den 11/12. På kristdemokratiskt initiativ ställde sig en enig nämnd bakom ett tilläggsyrkande med följande innebörd: ”Eventuella krav på åtgärder som kan komma att riktas mot ridsällskapets djurhållning från boende i nu aktuell detaljplan ska ej bekostas av verksamhetsutövaren”.

Detta utgör en tydlig markering att ridsällskapet inte ska behöva känna oro och se sin verksamhet hotad av de planerade bostäderna. Denna och andra föreningar som engagerar ungdomar och bidrar till att ge dem en meningsfull fritid ska tvärtom stödjas av det allmänna.

Magnus Sjödahl (KD), ersättare i miljö- och konsumentnämnden, ledamot i kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.