Insändare

Blinka innan ni kör in i rondellen

Insändare Artikeln publicerades
Rondellen 41:an-27:an vid Kråkered
Foto: Anders Robertsson
Rondellen 41:an-27:an vid Kråkered

Den eviga frågan om boråsare och rondellkörning rullar vidare. Signaturen Håkan ger här fler tips.

Helt riktigt anser signaturen BGS i BT 4/1 att vi behöver bättra oss när det gäller rondellkörning. Här kommer dock några kompletterande kommentarer till den angelägna insändaren.

Först, den korrekta benämningen är cirkulationsplats. Transportstyrelsen skriver: ”Rondellen är det runda området i mitten och cirkulationsplatsen är hela området med vägen och rondellen.”

Insändaren skriver: ”När man kör in i en rondell ska man inte blinka alls.” Det korrekta är att man bör (men inte är tvungen) blinka innan inträdet i cirkulationsplatsen om man avser att svänga vänster eller höger. Detta för att göra sin avsikt tydligare och därmed hjälpa andra trafikanter.

”Man bör dessutom blinka innan inträdet i cirkulationsplatsen om man avser att svänga vänster eller höger.”

Bo Göingberg, utredare på Transportstyrelsen, skriver: ”Det finns inga specifika regler om hur man ska blinka just i en cirkulationsplats. Du ska alltid göra det för att visa din avsikt när du svänger eller förflyttar bilen i sidled. Kort kan man säga att en liten eller normalstor cirkulationsplats ska behandlas som en korsning, det vill säga att man blinkar i den riktning man är på väg […] En större cirkulationsplats ska i stället behandlas som en runtgående enkelriktad gata och då blinkar man när man lämnar cirkulationen eller när man byter körfält.”

Vad som är liten, normalstor eller större cirkulationsplats överlåts till oss bilister att avgöra.

Man ska alltid blinka när man lämnar en cirkulationsplats eller byter körfält inom cirkulationsplatsen. Man bör dessutom blinka innan inträdet i cirkulationsplatsen om man avser att svänga vänster eller höger.

En mycket bra snabbkurs som är gratis finns på korkortonline.se. Den ger en kort, tydlig och lättläst sammanfattning med bilder om körning i en cirkulationsplats. Transportstyrelsen har en anvisning på sin hemsida, men den är inte lika lättläst. Sen är det bara att omsätta kunskaperna i praktiken.

Om vi alla förbättrar oss kommer trafiken att bli smidigare, säkrare och trevligare för alla trafikanter, inte bara för bilister.

Håkan

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.