Insändare

Billigare bussar och bättre bilar för miljön

Replik Artikeln publicerades
Ett exempel på ett mer miljövänligt alternativ vore dieselmotorer med generatorer som levererar el till så kallade hjulmotorer (med en elmotor i navet), vilka behöver mindre stödbatterier än elbilar, hävdar insändaren.
Foto: Joakim Ståhl / SvD / TT
Ett exempel på ett mer miljövänligt alternativ vore dieselmotorer med generatorer som levererar el till så kallade hjulmotorer (med en elmotor i navet), vilka behöver mindre stödbatterier än elbilar, hävdar insändaren.

Svar till Sten Söderström, BT 15/7.

Jag tycker att insändaren om miljöfrågan i grunden är bra, men den saknar förslag på lösningar. Jag vet det är inte enkelt. Men, ett regionkort inom Västtrafiks gränser kostar 1765 kronor.

I dag nöjer sig bilar med en mindre mängd bränsle än förr, därför räcker 1765 kronor långt på den fronten. Bilar är dessutom mer rörliga än kollektivtrafiken. En verklig gärning för att värna om miljön vore därför att sänka priset på ett regionkort till 500 kronor. Då skulle många bilister förmodligen välja kollektivtrafiken i stället.

”En verklig gärning för att värna om miljön vore därför att sänka priset på ett regionkort till 500 kronor. Då skulle många bilister förmodligen välja kollektivtrafiken i stället.”

Detta löser visserligen inte problemet för dem med sju mils posthämtning. Jag vet inte om det är känt att det finns en högst speciell drivlina för bilar – lite fossilt kanske, men det kan vara en bra början.

Ett exempel på ett mer miljövänligt alternativ vore dieselmotorer med generatorer som levererar el till så kallade hjulmotorer (med en elmotor i navet), vilka behöver mindre stödbatterier än elbilar. På så vis skulle det behövas mindre äckligt litium till batterierna.

Dieselmotorer kan gå på mycket färre varvtal och behöver inte varvas upp och ned så mycket. Förbrukningen sänks därmed rejält i förhållande till dagens dieselbilar. Inte en enda personbilstillverkare har en sådan drivlina i program, man kan fråga sig varför.

Ej Facebook-bilist

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.