Insändare

Bensinupproret har inte klimatet i tanken

Slutreplik Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svar till Anders Bergqvist, BT 19/5.

Anders Bergqvist har svarat på min debattartikel där jag kritiserade Bensinupproret 2.0. Bergqvist jämför slutsatserna i IPCC:s rapport med profetior inom Jehovas vittnen. Till stöd för detta tar han upp att sommaren 2017 inte var särskilt varm.

En varm eller kall sommar är naturligtvis inget bevis för eller emot ökad global uppvärmning. Bevis för den ökade globala uppvärmningen beskrivs i IPCC:s rapport. Jag beskrev sommaren 2018, bränderna och torkan, eftersom vi kommer få se fler sådana somrar fram- över, och värre, om inget görs för att minska koldioxidutsläppen och uppvärmningen.

”Det är beklagligt att en person som jämställer FN:s klimatpanels vetenskapliga rapport med religiösa profetior har en sådan post.”

Vidare menar Bergqvist att ”bilist” blivit ett skällsord. Jag har inte använt ordet så. Jag har själv fortfarande bil som jag kör ibland för att livet som tvåbarnsmamma är svårt att få ihop annars. Med tanke på klimatet har jag minskat mitt bilkörande.

Det gör förstås inte stor skillnad om just jag eller Bergqvist kör lite mindre bil. När en halv miljon svenskar skriver på för billigare bensin kan det dock, tyvärr, göra skillnad. Inte bara för att billigare bensin gör att folk kör mer. Om människor signalerar till politikerna att man inte är beredd att göra förändringar för klimatets skull, blir det svårt för politiker att fatta beslut som är nödvändiga för att bromsa uppvärmningen.

Anders Bergqvist nämner sitt styrelseuppdrag i Naturskyddsföreningen, länsföreningen Södra Älvsborg. Det är beklagligt att en person som jämställer FN:s klimatpanels vetenskapliga rapport med religiösa profetior har en sådan post. Naturskyddsföreningen på riksplanet är en förening där klimatfrågan hålls levande, inte minst i klimatnätverket. Lokalt i Borås finns föreningen Klimatomställning Borås för dem som vill engagera sig för klimatet.

Jag har faktiskt inte hört någon använda ”bilist” som skällsord, men vi kan ju prova om det fungerar: ”Klimatförnekare är ena riktiga bilister!”.

Martina Datavs Johansson, Borås

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.