Insändare

Behövande patienter får alltid ambulans

Insändare Artikeln publicerades
Mopedolycka, Björsnäskorset, ambulans
Mopedolycka, Björsnäskorset, ambulans

Svar till Anita Mårtensson och Bernt Bertilsson, BT 19/3.

Med anledning av insändaren ”Ta inte bort vår ambulans i Tranemo” i BT den 19 mars så vill vi göra en rättelse och ett förtydligande, då det som står i insändaren inte stämmer fullt ut.

Insändaren menar att det inte finns schemalagda ambulanser på kvällarna i Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda.

Ambulanssjukvården har elva ambulanser som går dygnet runt, så kallade dygnsambulanser, i upptagningsområdet. Fördelningen av de ambulanser som går dygnet runt är: tre i Borås, två i Skene, två i Alingsås, en i Svenljunga, en i Ulricehamn, en i Herrljunga och en i Lerum.

Det finns också ett viktigt komplement till ambulansen, en ensam specialistutbildad sjuksköterska i särskild sjukvårdsbil, en så kallad singel responder. Hen har i uppdrag att åka ut för att göra en första bedömning, avgöra behovet av ambulans och ta hand om akut sjuka, det vill säga ge akut vård, innan ambulans kommer till platsen. Det finns en singel responder i Tranemo och en i Bollebygd.

Under sommartid är det generellt färre ambulansuppdrag för verksamheten. Därför har vi minskat antalet ambulanser under just denna period.

Oavsett tid, vid semester- eller ordinarie arbetstid, så får alltid de patienter som mest behöver vård, vård av ambulanspersonal.

Om någon har frågor kring ambulanssjukvården är jag tillgänglig via telefon.

Katarina Zamac, verksamhetschef akutkliniken

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.