Insändare

Även vuxna mobbar

Agneta Oreheim ,

Vuxenmobbning är utbrett, och ofta förekommande på arbetsplatser och inom olika organisationer, skriver Agneta Oreheim.

Hur kan det komma sig att mobbningsförebyggande åtgärder sitter så långt inne och att vi inte har en heltäckande mobbningslagstiftning, som i alla fall skulle vara ett steg på vägen?

Pratas det om mobbning så är det oftast barn och ungdomar som är i fokus, men mobbning är ju inte alls något som enbart hör till denna grupp. Vuxenmobbning är utbrett, och ofta förekommande på arbetsplatser och inom olika organisationer. Det finns säkert många anledningar till att diskussioner om mobbning i just denna grupp inte diskuteras särskilt mycket eller rent av undviks att pratas om. Flyttar vi fokus till vuxenmobbning så behöver vi rannsaka oss själva allihop och inse att vi inte alls alltid går fria från att vara mobbningsutövare.

Så länge vi utövar mobbning gentemot oss själva är det inte självklart att det finns en spärr gentemot andra. För det är just där roten till mobbningen finns – inuti var och en av oss. Finns det en självacceptans, en hyggligt god självkärlek så är risken mindre att vi blir mobbare. Stärks självvärdet så finns mindre och mindre behov av att kompensera det både medvetna, men oftast omedvetna självhatet på andra som får statuera syndabockar för den egna icke erkända inre ångesten.

Ett effektivt och verkningsfullt mobbningsarbete handlar ytterst om att arbeta med sig själv, där självkännedom och självinsikt är i fokus. Det är ett arbete som går djupare än enbart antimobbning-information på ett intellektuellt plan, och som på sikt leder till ökad empati, acceptans och förståelse av den egna personligheten.

Utifrån insikterna om den egna personlighetens tillkortakommanden och svårigheter genom ett personligt ansvarstagande, ökar också automatiskt identifikationen och medkänslan för sin nästa. Behovet av att låta någon annan betala priset för den egna osäkerheten och rädslan inför livets utmaningar som vi alla kan uppleva, finns därmed inte. 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.