Annons

Alliansen och SD slår på dem som redan ligger

Sjukförsäkring • Publicerad 22 december 2017
Detta är en insändare i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu händer det igen. SD stöder allianspartiernas förslag att återinföra en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen. I socialförsäkringsutskottet reserverade sig de fyra allianspartierna för ett återinförande av den bortre tids- gränsen. Men eftersom Sverigedemokraterna då inte stödde den reservationen så blev det ingen majoritet i utskottet för ett så kallat tillkännagivande till regeringen. Men när betänkandet skulle debatteras i riksdagen den 14 december ändrade sig SD och valde att stödja förslaget och Alliansen.

Den bortre tidsgränsen avskaffades av nuvarande regering som förstod att man inte blir friskare bara för att man får ett datum (mellan 2010 och 2014 ökade sjuktalen med 50 procent och 100 000 personer blev utförsäkrade, ansvarig under dessa år var moderaten Ulf Kristersson).

Annons

De försäkrade är sjuka och kämpar vidare för att klara vardagen. Alliansen anser att det under sjukpenningsperioden inte ifrågasätts om hur den försäkrades arbetsförmåga är. Enligt min erfarenhet så är detta trams. Försäkringskassan har sina verktyg i form av bedömningsteam, läkare samt hela vårdinstansen. De om några måste väl kunna bedöma en persons arbetsförmåga.

När den försäkrade närmar sig den bortre gränsen så börjar det bli otryggt och oroligt, man är i de flesta fall fortfarande lika sjuk. Men plötsligt är datumen där och enligt regelverket är du helt frisk. Har du en anställning får du begära tjänstledigt tre månader för att delta i en arbetslivsintroduktion. Är du medlem i någon a-kassa kan du få ersättning från denna, annars utgår det en ersättning med 4 000 kronor per månad.

De resurser som står till buds i rehabiliteringskedjan är många gånger inte till stor hjälp och det finns inga garantier att den försäkrade ska få hjälp. Har du inte fått hjälp under de samtal som har förts med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan så har du efter tre månader möjlighet att söka ny sjukpenningsperiod, men först sjuklön 15 dagar och ny karensdag.

Denna bortre gräns i sjukförsäkringen vill SD och Alliansen införa igen. Vid förra tillfället blev en del så förtvivlade att de tog sina liv. Därav namnet stupstocken i folkmun. Att de långvariga sjukskrivningsperioderna har ökat något beror säkert på olika saker: stress, dålig arbetsmiljö, hårt samhällsklimat, problem inom sjukvården. Men vad man kan vara säker på är att ett datum i framtiden bara gör saken värre.

Den försäkrade blir orolig, stressad med mera. Detta kan i sin tur leda till nya diagnoser och psykisk ohälsa. Hjälp de sjuka så som deras behov är så kanske de har en chans. Det som nu händer i riksdagen hör inte hemma i modern politik. Man slår inte på någon som redan ligger ned.

Peder Fagerström, Tullen, Borås

Annons
Annons
Annons
Annons