Insändare

Äldre i Svenljunga förtjänar bättre

Insändare Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Våra gamla förtjänar ett bättre omhändertagande i form av aktiviteter som kan erbjudas alla, skriver Åsa Hallberger.

Det är med sorg och frustration jag läser om att terapin på servicehusen i Svenljunga ska stängas, inte omorganiseras som de styrande vill kalla det.

De påstår att all aktivitet för de boende ska ske genom undersköterskorna på avdelningarna. Där ska man utgå från den individuella vårdplanen, där pensionären har berättat om vad den är intresserad av och önskar göra. Då undrar jag hur många av våra pensionärer som har fått plats på servicehus kan förmedla vad de vill eller önskar. För att få ett boende krävs att man är fysiskt och/eller psykiskt nedsatt och den äldre kan kanske inte berätta vad den vill på grund av att man är i för dålig kondition.

”Tänk inte bara på att spara pengar. Försök i så fall att hitta besparingar på andra områden.”

Jag undrar också hur undersköterskorna ska hinna med att motivera och utföra aktiviteter för var och en på en avdelning. De har fullt upp med omvårdnadsarbetet. Om någon till exempel skulle vilja spela bingo eller gå på tipspromenad, ska personalen då ringa runt till andra avdelningar och fråga hur många som vill spela bingo och vem ska hålla i den aktiviteten? Vem ska hålla i Nobelmiddagen och alla andra större arrangemang som terapipersonalen har ordnat med?

Våra gamla förtjänar ett bättre omhändertagande i form av aktiviteter som kan erbjudas alla, att få lämna sin avdelning och träffa andra boende. Några kanske inte kan utföra något, men får ändå byta miljö och vara delaktiga genom att bara sitta med och lyssna på andra.

Det känns inte som att ni styrande är förankrade i verkligheten i denna fråga. Ta ert förnuft till fånga och se till att vi får behålla terapin. Tänk inte bara på att spara pengar. Försök i så fall att hitta besparingar på andra områden. Jag har själv flera års erfarenhet av äldrevård.

Åsa Hallberger, Svenljunga

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.