Insändare

Använd halkskydd och undvik olyckan

Insändare Artikeln publicerades

Äldre hamnar lätt i en ond cirkel där rädslan för att falla gör att man rör sig mindre och får därmed ännu sämre balans, konstaterar Birgitta Larsson.

Vintern är en vacker årstid, men det är tyvärr inte bara snön som faller. Vi äldre som ofta rör oss till fots är extra utsatta – cirka 60 procent av fotgängares fallolyckor inträffar på snö och is.

Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, så får cirka 27 000 människor varje år uppsöka akutsjukhus för att de skadat sig i fallolyckor orsakade av halka.

”Byt ut högklackade skor och träskor mot fotriktiga och bekväma skor i vinter.”

Äldre är speciellt drabbade av halkolyckor. Det beror dels på att äldre har sämre balans och ramlar lättare, dels är äldres ben-stomme skörare och därför blir skadorna allvarligare. Använd därför alltid halkskydd i vinter. Halkskydden är en enkel investering som kan köpas på apotek, sport- och skoaffärer med mera.

Lika viktigt är det att regelbundet träna muskler och balans. Äldre hamnar lätt i en ond cirkel där rädslan för att falla gör att man rör sig mindre och får därmed ännu sämre balans.

Det är därför aldrig försent att börja träna regelbundet, och resultaten kommer fort på en otränad kropp. Fotsulan är en viktig avkännare i balanssystemet, det är därför viktigt att ha bra skor. Så byt ut högklackade skor och träskor mot fotriktiga och bekväma skor i vinter.

Birgitta Larsson, trafik- och säkerhets-ansvarig, PRO Herrljunga

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.