Insändare

Åker gärna buss – om det finns bussar att åka med

Kollektivtrafik Artikeln publicerades

Mette Ramqvist, du skriver att ni arbetar kontinuerligt med att utveckla och anpassa trafiken. Min undran är då hur det är möjligt att man år 2017 inte kan åka med stadsbussar fastän man bor i Borås stad? I ditt svar till ”Bredaredsbo sedan 26 år” skriver du att det är för få resenärer för att trafikera med bussar på landsbygden. Vi bor inte på landsbygden utan i Borås stad, men det finns ändå inga bussar att åka med.

Till övre delen av området Hestra i Borås stad går det inte en enda stadsbuss. Vi är istället hänvisade till nedre delen av Hestra, viket är cirka en kilometers promenad. Inte så kul att behöva gå den sträckan när det är becksvart ute, är oväder eller när man har tunga kassar att bära på. Inte heller så kul för dem som har svårt att gå eller har någon fysisk krämpa.

Vi kan också lägga till området Ekås, vilket också hör till Borås stad. De är hänvisade till samma bussar som vi och de får cirka två kilometers promenad till bussen. Är det okej?

Jag gissar att du nu tänker svara att vi kan åka med Alingsåsbussen, och ja det stämmer – vissa tider.

Problemet är att Alingsåsbussen knappt har några turer på lördagar och söndagar, då har den enbart fyra turer totalt på ett helt dygn. Inte så stor sannolikhet att de turerna stämmer med våra behov. På kvällstid går det för övrigt inga bussar alls.

Har ni gjort mätningar på resandet så får ni i dag inte en rättvis bild. I dag tar flera av oss bilen och parkerar halvvägs ner till stan för att därefter hoppa på buss 2 eller 8.

Hur kan ni då särskilja hur stort behovet är från övre delen av Hestra och Ekås?

Uppretad Hestrabo