Musiken har fyllt hans liv

I fokus Artikeln publicerades

Han har spelat med de stora, han har spelat med de små. Han har spelat runt om i Sverige, men också mycket utomlands.

Han har morsat på kungen.
Att musikern Björn Linder har hunnit med så mycket under sina 60 år är inte lätt att förstå.
Att han skulle bli musiker var egentligen inte alls klart.
– Som liten var jag fascinerad av rymdåldern, berättar Björn. Jag minns så väl när de sände upp hunden Laika i en omloppsbana runt jorden.

Intresset gick så långt som att han byggde raketer.
– Faktum är att jag hade en raketbas vid Borås GIF:s fotbollsplan. Modellplan var något annat jag sysslade med. Det tog några månader att bygga planet och sedan blev det förstört på några sekunder?

Björn berättar att han föddes i Hyltebruk. Att han kom till Sjöbo i Borås när han var åtta år och fick börja sin skolgång på Erikslundsskolan.
– I den vevan upptäckte jag också musiken. Först blev det fiollektioner för Sture Holmgren, men så småningom kom gitarren in i mitt liv
– Det var alldeles i början av tonåren. Då hörde jag mycket på Radio Luxemburg och spärrade upp öronen extra mycket när någon av de stora gitarristerna spelade.

Varför kom då musiken in i ditt liv?
– Både mamma och pappa, bror och syster höll på med musik. Mamma spelade klassiskt piano och pappa sjöng i manskör. Min bror spelade klarinett och min syster sjöng och spelade piano.
– Så jag har mycket att tacka mina föräldrar för, säger han och fortsätter:
– Mamma var hushållslärare och pappa for till USA som 19-åring och gick ut som frivillig i finska vinterkriget.

Sämre betyg
Det myckna spelandet fick också konsekvenser.
– Mina betyg, som dittills varit mycket bra, blev sämre när jag kom i 13-årsåldern.
Björn minns en av sina första spelningar.
– Det var i popbandet Chapmen och vi fick spela för ett fullsmockat Stora torget. På den tiden hade jag långt hår och skotskrutiga byxor, säger han med ett leende.

Sedan rullade det på med en rad lokala band, som till exempel Woodpeckers och Palmes.
– När vi kallade oss för Palmes fick vi chans att träffa Olof Palme och vi utnämnde honom till vår maskot.
När Björn sedan flyttade till Stockholm, via Göteborg, spelade han med många prominenta musiker. Nämnas kan Jimi Hendrix, John Mayall, Tages, Anders Henriksson, Björn Skifs, Svenne & Lotta, Janne Schaffer och många andra.

Björn tog säte i många av de riktigt stora orkestrarna som Lasse Samuelssons, S-O Waldoff, Rune Öfverman, Marcus Österdahl och Björn J:son Lindh.
– En milstolpe var när jag fick spela i en polsk-svensk kontinentalorkester och vi gjorde långa turnéer i både Tyskland och Schweiz.

1974 fick han anbud att följa med på en turné med ABBA.
– Men då hade jag redan kontrakt på en annan turné så jag var tvungen att tacka nej.
Lite ABBA blev det i alla fall när han var med på Agnetha Fältskogs soloplatta.

Första Eurovisionsschlagern
1975 arrangerade Sverige sin första Eurovisionsschlager och Björn satt med i orkestern.
På Berns i Stockholm kompade han Josephine Baker liksom Anita Lindblom på Hamburger Börs. Han har funnits på gamla Folkan i Stockholm ihop med storheter som Tommy Körberg, Lill-Babs, Lars Amble och Ulla Sallert.

På Folkan har han också spelat tillsammans med Jan Malmsjö och Boråstjejen Ingrid Janbell samt sina gamla idoler Alice Babs och Povel Ramel. Vi ska inte heller glömma Tomas Ledin, Ted Gärdestad, Cornelis Vreeswijk och Owe Thörnqvist. Detta är bara ett axplock.
Efter två år i USA spelade Björn med i Turteatern i Stockholm ett år.
– Ett kul minne är när jag 1977 spelade för kungen. Hans kompis Aje Philipson skulle ha fest och jag skulle spela. Jag tog kungen i hand och sade: ”Tjenare Monarken”. Han sa tjenare tillbaka.

1995 kom Björn tillbaka till Borås.
– Då köpte jag en stuga i Frufällan och där bor jag kvar.
Björn räknar också upp alla lokala band och konstellationer han spelar med idag. Man kan kort säga att det är de flesta.