Tre år med fotbollsskolan

Herrljunga Artikeln publicerades
En av grupperna spela korta matcher och tränar på att vinna bollen från motståndaren. Kampen kan bli tuff emellanåt, men det är inga problem att spela tillsammans vana och ovana spelare.
Foto:Anne Engström
En av grupperna spela korta matcher och tränar på att vinna bollen från motståndaren. Kampen kan bli tuff emellanåt, men det är inga problem att spela tillsammans vana och ovana spelare.

Efter tre somrar som ledare för Herrljunga SK:s fotbollsskola har kvartetten som startade fotbollsskolan bestämt sig för att de har gjort sitt. Nu hoppas de att nya krafter ser till att fotbollsskolan kan fortsätta nästa sommar.

Det började med att David Lager var lärarvikarie åt Viktor Helmersson, Elin Källman och Hilda Svensson och de fyra spånade fram idén till fotbollsskolan.

De två första åren ordnades HSK:s fotbollsskola i två veckor med yngre barn (klass 1–3) en vecka och äldre barn (klass 4–6) en vecka, vilket innebar 50 barn per vecka. I år kör man båda åldersgrupperna samtidigt och det innebär hundra barn att hålla ordning på samtidigt.

Av de fyra initiativtagarna är tre med i år. David Lager är huvudansvarig och Viktor Helmersson och Elin Källman ansvarar för övningarna tillsammans med tolv yngre ledare som hjälper till med att hålla i de olika övningarna. Hilda Svensson ska plugga utomlands och kunde inte vara med den här veckan.

– Vi har inte delat in barnen efter erfarenhet, utan bara i de två åldersgrupperna, säger David Lager. Fördelningen bland ledarna är åtta tjejer och sju killar och bland barnen är det cirka 40 tjejer och 60 killar. Tanken är att alla kan spela tillsammans.

HSK ställer upp med planer och material, medan ungdomarna håller i hela arrangemanget.

– Under året kör vi ungdomsverksamhet tillsammans med Frisco, säger Jessika Sandberg, kanslist hos HSK. Här har vi även kanske 20–25 barn från andra orter än Herrljunga och det är jättekul.

Elin Källman, som själv spelar fotboll i Vedum, tycker att det är härligt med det stora intresset.

– Det är kul att ha startat detta och det har blivit så stort, säger Elin Källman.

Stina Gunnarsson och Ester Holm deltar i fotbollsskolan för första året.

– Vi har fått lära oss att nicka, ta emot, springa labyrint och allt möjligt, säger Stina Gunnarsson.

– Det är jättekul med fotboll, konstaterar Ester Holm.

I dag avslutas fotbollsskolan med att alla barnen får spela matcher och på fredag ordnas ett disko i Folkets Park dit alla deltagare från de tre åren är välkomna.

– Vi vill gärna tacka alla som varit med de här åren med en avslutning, säger Viktor Helmersson. Det blir både dans och en femkamp så att alla kan göra något de tycker är kul.