Prisad slow food i Eggvena

Herrljunga Artikeln publicerades

Kalvdans är utvald som en av fem maträtter och två djurarter i Sverige till Slow Foods "Smakernas ark".

Den utmärkelsen får bara mat som anses vara ren, god och rättvis.

Ewa Vikingson driver Kullings kalvdans AB och är en av de få som tillagar och säljer rätten.
– Vi får beställningar på kalvdans till olika restauranger, äldreboenden och sjukhus, säger Ewa.

Mestadels säljs genom återförsäljare som gårdsbutiker och delikatessaffärer.

Ewas man är mjölkbonde men gårdens egna djur räcker långt ifrån till att tillaga tillräckligt med kalvdans. Ett aktiebolag har bildats tillsammans med mjölkbönder och andra intresserade. I dag levererar 22 mjölkgårdar med cirka 1?500 kor, råmjölk.
– Råmjölk är det som kon lämnar efter att hon kalvat, första till och med tredje mjölkningen kan kallas råmjölk, det syns, den är gulare.

I Sverige är kalvdans en maträtt med lång tradition och historia. Ewa tycker att råmjölk är en fantastisk produkt.
– Dels är det smal mat med ungefär fem procent fetthalt och innehåller allt vad kalven behöver vad gäller vitaminer och antikroppar.

Hur nyttigt det är för människor är inte bevisat, det finns ingen undersökning men Ewa är säker på att det är bra också för tvåbenta.
– Det är en god och nyttig måltid eller dessert.

Kalvdans från Eggvena har serverats bland annat den 6 juni på äldreobenden i Ulricehamns och Göteborgs kommun, på invigningen av Pinocchio i Borås och en gång till kungen själv. Nu vill Ewa se kalvdans som Västergötlands landskapsrätt.
– Skåne har spettekaka, Bohuslän äggost men vi har inte haft någon egen rätt.

Tillsammans med Ann-Marie Ulvebro tillagar Ewa kalvdans i ett nerlagt storkök på Hemgården i Herrljunga. Det krävs tillstånd och allt är noga kontrollerat.

Själv äter Ewa kalvdans varje gång hon lagar den, runt tre gånger i veckan.
– Vi provsmakar varje bak, säger hon.

Trots att smågårdar lägger ner och kalvdans blivit sällsyntare har Ewa hopp för framtiden.
– Vi har både små och stora gårdar som lämnar råmjölk. Det funkar lika bra på den stora gården. De blir experter på att ta hand om råmjölk, en ensam bonde kanske inte hinner med på grund av arbetsbördan. På stora gårdar kalvar det hela tiden.