”Mer fokus på äldrefrågorna – demensboendet kommer inte att räcka till”

Herrljunga Artikeln publicerades
Elin Alavik (L) fotograferad utanför Hagens äldreboende. ”Äldreomsorgen är eftersatt i vår kommun, vi har alldeles för få platser av vårdboende”.
Foto: Inger Melin
Elin Alavik (L) fotograferad utanför Hagens äldreboende. ”Äldreomsorgen är eftersatt i vår kommun, vi har alldeles för få platser av vårdboende”.

Liberalerna har 3 av 31 platser i Herrljungas kommunfullmäktige. Liberalerna är i opposition tillsammans med S, MP och V. Elin Alavik är förstanamn på L-listan.

1) Vad fick dig att börja jobba politiskt?

Jag har sedan tonåren varit politiskt intresserad och alltid varit liberal. Jag gick med i partiet för drygt 10 år sedan. Jag ser det som mitt samhällsengagemang och hoppas jag kan bidra till att göra Herrljunga kommun till en lite bättre plats att bo och leva på.

2) Vad är du mest stolt över att ha genomfört?

Att det blev en bred överenskommelse om Horsbyskolan och att tillbyggnation och renovering är påbörjad. Ett litet ärende, men ett principiellt beslut, är höjningen av friskvårdsbidraget från 300 kr till 1000 kr om året för våra medarbetare, som jag och mina oppositionskollegor fick igenom.

3) Vad är du mest besviken över att inte ha fått igenom?

Trygghetsboende i tätorterna, som pensionärsorganisationerna efterfrågat.

En utredning av vår skolstruktur för att vi säkert ska ha råd att behålla de enheter vi har idag.

4) Din hjärtefråga?

Mer fokus på äldrefrågorna. Vi behöver bygga ett nytt modernt äldreboende för den som inte vill bo ensam men inte kräver vård, och till multisjuka som kräver daglig vård och omsorg. Demensboendet på Hagens kommer inte heller räcka till. Under nästa mandatperiod måste vi ta fram en konkret plan för äldreomsorgen.

5) Om du får fördela tio miljoner i kommunen, vart går de?

3 miljoner till socialförvaltning för att sänka sjukfrånvaron och att skapa förutsättningar för social samvaro för de äldre.

5 miljoner till bildningsförvaltningen för förstudie av en ny förskola och grundskola i Herrljunga tätort.

2 miljoner för att skapa en ”pott” med pengar som föreningar i kommunen kan söka ur för att få ett ekonomiskt bidrag till en investering eller enskilt projekt.

Fakta

Elin Alavik

Parti: Liberalerna

Ålder: 31

Bostadsort: Herrljunga

Yrke: Marknadskoordinator

Tidigare politiska uppdrag i kommunen: Ersättare i bildningsnämnden 2013

Visa mer...