Byggnad totalförstörd: ”Ett enormt gnistregn”

Annelund Artikeln publicerades

En industrilokal i Annelund blev helt övertänd och brann under större delen av natten. Men räddningstjänsten har koll på läget och eftersläckningsarbete pågår.

– Vi kommer nog hålla på här större delen av dagen, säger Jonas Myren, räddningschef i beredskap.

Inledningsvis rubriceras händelsen som mordbrand.

Den branddrabbade byggnaden tillhör Super Star lerduvor, som ligger i det lilla samhället Sverkelstorp.

– Det är en rejäl byggnad, kanske 300–400 kvadratmeter. Jag vet inte exakt men det är däromkring, säger Morgan Gunnarsson, brandmästare vid räddningstjänsten i Herrljunga..

Som mest har 30 brandmän kämpat mot lågorna. Den stora farhågan har varit att elden ska sprida sig till skogen men det har man lyckats förhindra.

Under natten rasade taket in på byggnaden. Hela fastigheten är förstörd och brandmännens fokus har legat på att skydda det som är omkring branden, vilket har lyckats. Två andra byggnader ligger på samma tomt. En kontorslokal och en annan industribyggnad, som uppges innehålla krut.

Även allmänheten har hjälpt till.

– Vi har vattnat av områdena runt om med hjälp av bönder som har varit ute med sina gödseltunnor fyllda med vatten, säger Morgan Gunnarsson.

Taket har rasat in.
Foto: Joakim Eriksson/Agena foto
Taket har rasat in.

Privatpersoner har även hjälpt till med att bevaka i skogskanterna, på grund av spridningsrisken. Även styrkor från Vårgårda och Floby hjälpte till med detta. Men läget på plats har lugnat ner sig.

Vid halv ett på natten hade räddningstjänsten koll på läget.

Räddningstjänsten har då kommit så lång till insatsen att de kan börja släcka ner det som brinner.

– Vi börjar trappa ner lite grann men det ryker och brinner fortfarande men riskerna har minskat säger Morgan Gunnarsson.

Även vid halv sex på onsdagsmorgonen ser det bra ut för allt utom den brinnande fastigheten.

– Läget är lugnt för tillfället, säger Jonas Myren, räddningschef i beredskap.

Fem brandmän och en insatsledare har jobbat med branden under småtimmarna och ska på morgonen bytas av.

– Vi kommer nog hålla på här större delen av dagen, säger Jonas Myren.

Till en början gick räddningstjänsten in med rökdykare i byggnaden och försökte släcka lågorna men tvingades senare dra sig tillbaka.

– Det är en fullt utvecklad brand och vi inriktar all vår kraft på att skydda omkringliggande lokaler. Den som brinner kommer inte gå att rädda, det har brunnit igenom överallt och det rör sig om en totalskada. Den kommer sannolikt brinna ner till grunden, sa Morgan Gunnarsson tidigare under kvällen.

Räddningstjänsten har fått maxa sin bemanning. All personal från Herrljunga har varit på plats och även Vårgårdas och Flobys styrkor har fått rycka in.

Styrkorna från Herrljunga och Annelund ryckte ut direkt i det inledande skedet.

– Vi har tömt våra stationer och har all personal och alla fordon där. Det är en stor insats och vi blir definitivt kvar hela natten och antagligen längre än så, säger Gunnarsson.

Vid 00.30 är styrkorna från Floby och Vårgårda på väg hem och även beredskapsstyrkan från Herrljunga.

– Jag tror det räcker med fyra man under natten för bevakning och sånt. Men det tar kanske ytterligare två timmar till innan vi trappar ner det sista. Sen får de vara kvar till morgonkvisten, säger Morgan Gunnarsson.

Redan i ett tidigt skede var det en kraftig brand. Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha skadats.

Polisen befann sig tidigt på plats men kunde under kvällen lämna.

– Enligt inringaren som slog larm var det svart rök i lokalen, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

– Vi kommer att spärra av platsen när det är möjligt efter släckningen och det svalnat för en teknisk undersökning. Det har skrivits en anmälan om mordbrand men det är mer regel än undantag i sådana här fall när vi än så länge inte vet vad som har hänt, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst till BT under onsdagsmorgonen.

Jonas Ekelund

Ida Österberg

jonas.ekelund@bt.se