I Herrljunga vill man locka fler till möbelhantverket

Herrljunga Artikeln publicerades
Lotta Trogstam från Strängnäs knyter om resårhuset i en fåtölj som hon renoverar från grunden. Hon har flyttat till Herrljunga tillfälligt för utbildningen och hoppas kunna kombinera ett arbete som tapetserare med sitt ordinarie jobb som operationssköterska. 5 bilder
Foto:Anne Engström
Lotta Trogstam från Strängnäs knyter om resårhuset i en fåtölj som hon renoverar från grunden. Hon har flyttat till Herrljunga tillfälligt för utbildningen och hoppas kunna kombinera ett arbete som tapetserare med sitt ordinarie jobb som operationssköterska.

Intresset för vuxenutbildningens tapetserarutbildning i Herrljunga varierar. Just nu är sex av de tio platserna fyllda. Utbildningen har tio platser på riksintag, men alla hittar inte dit.

Eva-Lotta Johansson och Maria Rickeberg undervisar på tapetserarutbildningen i Herrljunga, som är en av få i landet.

De vill gärna att utblidningen blir mer synlig både för att fylla elevplatserna och för att hitta kunder.

– Trots att vi har funnits flera år känner inte alla till oss, säger Eva-Lotta Johansson. Många vet inte att de kan lämna in möbler till oss som eleverna gör om. Vi slipar och målar inte men åtar oss att klä om allt utom bilsäten. Vi gör alla de mjuka delarna som snörning, resårhus, omklädnad och dynor.

– Kundjobben är en viktig del av utbildningen vid sidan om att de ska se till att lära sig alla grundläggande moment, säger Maria Rickeberg.

De flesta som går där kommer från kommuner i närområdet, men en och annan elev är mer långväga.

Lotta Trogstam från Strängnäs är operationssköterska och har tagit tjänstledigt för att lära sig ett hantverk.

– Jag hoppas kunna kombinera detta med mitt vanliga jobb när jag är färdig, säger hon. Fler och fler intresserar sig för att bevara gamla möbler så behovet verkar finnas.

Madhelene Hammarström från Aplared pendlar tolv mil om dagen för att gå utbildningen, men tycker att det är värt det.

– Jag jobbade i 19 år på Haléns men fick utmattningsdepression och hade hittat detta innan alla uppsägningarna kom, säger hon. Jag hade tittat på den här utbildningen för flera år sedan, men då var jag ensamstående. Nu har jag möjlighet att gå här.

Janina Karlström från Jönköping är undersköterska och ville göra något annat. Hon jobbar just nu med en fåtölj åt en kund.

– Jag är praktiskt lagd och gillar att skapa, säger hon. Jag har målat om möbler hemma och ville lära mig även den här delen av att göra om möbler.

Nästan alla elever har gått utbildningen sedan i februari.

Undantaget är Ulrika Molnemark från Östadskulle som började i måndags.

– Jag håller på och lär mig grundtekniker och bekantar mig med alla verktyg och maskiner. Vi får se om tapetserarverksamheten kan bli ett yrke eller en hobby.