Herrljungacider fyller 100– firar med must och butik

Herrljunga Artikeln publicerades

Inför 100-årsjubileet nästa år, storsatsar Herrljungacider.
Lagom till glöggpremiären lanseras en julmust och fabriksbutik.

Fast i nuläget är fabriksbutiken ett projekt i vardande.
– Vi hoppas att kunna öppna till första advent och glöggpremiären, säger vd Johan Branmark och visar butiksytan i företagets administrativa byggnad tillsammans med Katarina

Branmark-Hinton som ska vidareutveckla butiken.
Den blir även ett sätt för företaget att testa nya produkter och komplettera besöksverksamheten som drar igång under 2011 efter några års uppehåll.
– Vi började bygga ut fabriken 2006 och har bytt ut hela maskinparken för att ställa om den för kvalitetssäkring enligt British Retail Consortiums krav. I somras ansökte vi och fick
Krav-certifiering för glögg som vi lanserar till advent.

Den är gjord på ekologiskt odlade druvor och rörsocker. Så småningom ska det Krav-märkta sortimentet utökas till flera produkter.
– Men det har visat sig vara svårt att få rätt kvalitet och kvantitet på råvaror. Tidigast om ett år har vi en Krav-märkt cider, säger Johan Branmark.

Inför julen lanserar Herrljungacider även en egen julmust.
– Den kommer främst att säljas i lokala butiker. Mustessensen är AB Roberts, som står bakom majoriteten av svensk must, men mixen är vår egen. Den har en mustigare, lite bränd smak, beskriver Johan Branmark.

Coca-colas försök för några år sedan att ta upp konkurrensen mot den svenska julmusten genom att lansera en egen, slutade i fiasko. Hur vågar Herrljungacider?
– Vi börjar i liten skala med 50 000 liter. Vi svenskar vaktar vår julmust. Apotekarnes försökte med olika smaker för några år sedan, men det gick inte vägen, förklarar Johan

Branmark som garanterar att Herrljungaciders variant blir traditionell.
Under jubileumsåret 2011, då företaget fyller 100 år, kommer en mängd evenemang att ske. Bland annat tar man under våren emot besökare för guidade rundvandringar i fabriken. Själva ”födelsedagen” firas i dagarna sju i augusti.