Han berättar om förintelsen

Herrljunga Artikeln publicerades
Leon Rytz från Borås återkommer till Herrljunga för att berätta om förintelsen.
Foto: Anne Engström
Leon Rytz från Borås återkommer till Herrljunga för att berätta om förintelsen.

Förra året berättade Leon Rytz från Borås för alla gymnasieelever i årskurs ett på Kunskapskällan om hur han överlevde förintelsen. I år ser Lions Club till att alla Herrljungas niondeklassare får höra samma budskap.

Bengt Gustafson och projektledaren Anna Falk i Lions Club i Herrljunga tycker att det är angeläget att sprida budskapet om Förintelsen bland unga i dag, medan det fortfarande finns personer som själva har upplevt och överlevt koncentrationslägren under nazistväldet i Tyskland. På torsdag den 1 mars kommer Leon Rytz till Herrljunga för att träffa eleverna på dagen och vuxna på kvällen.

Förra året såg Lions till att ettorna i gymnasiet fick ta del av Leon Rytz erfarenheter och många blev starkt berörda.

– Leon Rytz brinner för att folk ska få upplysning, säger Bengt Gustafson. Han har en förmåga att utan att berätta de mest otäcka detaljerna ändå få folk att förstå hur illa det var.

– Om en person som har passerat 90 år är beredd på att återuppleva fasorna han var med om, så är det vår skyldighet att lyssna, säger Anna Falk. De flesta av våra elever har inget förhållande till det som hände på den tiden, men vi har elever i våra skolor som har varit med om krig i vår tid.

Lärarna Maria Westbratt, Helena Lundell Aronsson och Ingela Ceder på Altorpskolan är bland dem som engagerat sig för att niorna ska få ta till sig budskapet i år.

– Det är bra att föreläsningen riktar sig till elever i nian, så att vi har pratat med dem om förintelsen innan de lyssnar på Leon Rytz, säger Maria Westbratt.

Lärarna lyfter fram boken ”Om detta må ni berätta” från Forum för Levande historia som ett bra sätt att upplysa eleverna. Den används en del i undervisningen.

– Många tänker inte på att Hitler först kom till makten med demokratiska medel, säger Ingela Ceder. Vi behöver prata om parallellerna till i dag och vad vi röstar fram i demokratiska val.

Direkt efter föreläsningen har niorna Elevens val och då kommer flera klasser att följa upp det Leon Rytz har berättat med diskussioner i klassen.

– Vi vet att det blåser en del rasistiska vindar även i vår kommun, säger Ingela Ceder. Eleverna hör vad vuxna säger.

– Men våra elever har ändå hanterat allt som hänt kring flyktingströmmen 2015 väl, säger Helena. Ett tag blev vi av med uppehållsrummet och sporthallen innan det hade ordnats för alla nyanlända, men eleverna visade stor förståelse.

De hoppas även att många kommer på kvällens föreläsning som är öppen för allmänheten. Då kan både äldre och yngre komma. Barn betalar lägre inträde. Alla pengar som inträdet ger skänker Lions till en stiftelse.

– Vi i Lions är tacksamma för att skolan vill vara med på detta, säger Bengt Gustafson.