Elever byggde Kunskapskällans informationssystem

Herrljunga Artikeln publicerades
Edwin Tell, årskurs 3, Philip Falk, årskurs 2, Stephan Kring, lärare i datorteknik på el- och energiprogrammet, och Tim Marstorp, årskurs 2 har arbetat med informationssystemet.
Foto: Herrljunga kommun
Edwin Tell, årskurs 3, Philip Falk, årskurs 2, Stephan Kring, lärare i datorteknik på el- och energiprogrammet, och Tim Marstorp, årskurs 2 har arbetat med informationssystemet.

Elever på Kunskapskällan har byggt upp ett nytt informationssystem riktat till elever. Kostnaden blev låg och eleverna fick övning.

Läraren Stephan Kring på el- och energiprogrammet reagerade då rektor hade tagit in en offert på ett nytt system och tänkte att eleverna kunde göra det som ett projekt i stället.

Eleverna i tredje årskursen delades in i tre grupper som under några veckor fick fundera på behovet och komma fram till egna lösningar. De presenterades sedan för ansvariga på skolan.

– Den bästa planen visade sig vara den billigaste, säger Stephan Kring. Vi köpte in hårdvaran och mjukvaran har vi faktiskt utvecklat själva.

Sedan har eleverna monterat upp bildskärmarna i skolan och dragit kabel. Det nya informationssystemet består av tre större bildskärmar med tillhörande datorer. Där visas bland annat veckans matsedel, avvikelser vad gäller lektioner och tidtabeller för tåg och buss.

Eleverna fick uppdraget strax före jul och i januari var hårdvaran på plats. Denna vecka är allt klart. Elever i årskurs 3 har varit engagerade, men också några i årskurs 2.

– Jag har framför allt sysslat med själva programmeringen, berättar Edwin Tell, som går i årskurs 3. Och det har varit skoj.

– Vi har fått lära oss hur det är att jobba under tidspress, säger Tim Marstorp, årskurs 2, som tillsammans med Philip Falk jobbat med kabeldragningen. Det är viktigt att göra rätt från början så att man slipper göra om.

Stephan Kring är väldigt nöjd med resultatet.

– Det är ett bra resultat, både vad gäller det estetiska och det tekniska. Och vi har klarat oss med den budget som vi hade på 30 000 kronor.