Dement kvinna hämtades av polis - benådad

Sjuhärad Artikeln publicerades
Foto:Henrik Montgomery/TT

En dement 74-årig kvinna i en ort i Sjuhärad hämtades av polis för att verkställa en tolv år gammal dom. Kvinnan har nu benådats av inrikesminister Anders Ygeman.

– Det är skönt att det är över, men vi har haft en otrolig press på oss, säger kvinnans dotter.

Kvinnan har tidigare arbetat i auktionsbranschen och händelsen som är bakgrund till hämtningen inträffade 2002. Den ledde till att kvinnan 2005 dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri. Av någon anledning har inte straffet verkställts tidigare och den 30 juni beslutades att kvinnan skulle placeras på en anstalt.

Kvinnan bodde tidigare på en annan ort, men flyttade för några år sedan till orten i Sjuhärad för att komma närmare sina barn och under tiden sedan hon dömdes har hon utvecklat trolig demens och har påbörjat en demensutredning. Hon har även diabetes och hjärtfel och är rullstolsburen efter en stroke och som en följd av kotkompressioner. Kvinnan har daglig sjukvård med besök av sjuksköterska och hemtjänst tre gånger per dag.

I juni i år kom två poliser hem till kvinnan för att hämta henne och köra henne till häktet i Borås.

– Mamma förstod ingenting, utan ringde mig och sade att två poliser var där, säger dottern. Jag och min dotter rusade dit för att hjälpa henne.

Dottern förklarade att kvinnan var svårt sjuk och inte förstod vad som hände. Poliserna inväntade dottern, men hämtningen genomfördes. Först tänkte de inte ta med rullstolen, men dottern förklarade att mamman inte fick gå alls på grund av sviter efter en stroke som ökade fallrisken och kotkompressionerna i ryggen.

– Man kan tycka att poliserna skulle ha möjlighet att ifrågasätta om hämtningen är lämplig att göra när de kommer till en person som är så illa däran och kanske kunna kontakta någon för en bedömning, säger dottern.

När hon kom till häktet reagerade personalen på hennes hälsotillstånd och tyckte inte att det var lämpligt att hon skulle vistas i häktet.

– De sade till oss att vi kunde göra en nådeansökan. Allt sådant här är en helt ny värld för mig och jag är tacksam för all hjälp vi kunde få, säger dottern. Advokaten ställde upp trots att han var fullbokad och häktespersonalen gjorde vad de kunde för att hjälpa mamma. De har ju inte utbildning för att vara sjukvårdare men de löste mammas medicinering så gott de kunde.

74-åringen blev kvar i häktet i nio dygn och fördes sedan över till en anstalt.

– Personalen i häktet och på anstalten var helt fantastisk. De engagerade sig i mamma och gjorde allt de kunde, men det kom verkligen vid fel tidpunkt att hon hamnade där. Hon hade precis påbörjat utredningar för demens, hjärtfelet och diabetesen för att få rätt medicinering.

Efter tre veckor och två dagar hade kvinnans ansökan om benådning beviljats av inrikesminister Anders Ygeman och kvinnan kunde komma hem.

– Jag har förstått att ansökan behandlades ovanligt snabbt och dessutom mitt i Almedalsvecka och semestertid, men för oss i familjen kändes det förstås som en evighet, säger dottern. Mamma är hemma nu men hon mår inte bra. Hon är rädd och har nästan slutat äta.

Kommunens personal är hos kvinnan varje dag och hjälper henne.

– Det blev ett lyckligt slut trots allt, men nu behöver vi tid på oss att göra mamma trygg igen och gå vidare, säger dottern.