Hälsa

Låt tankens kraft styra ditt liv

Hälsa Artikeln publicerades

Se dig själv om 20 år – och din drömbild blir sann!

Katarina Woxnerud, personliga tränare i viktklubben Måbralättviktarna, berättar hur det går till.

Var vill du vara om 20 år? På en cykel mellan vinprovningarna i soliga Provence? På rask promenad genom en vacker skog? Du kanske hoppar hopprep med barnbarnen, eller dyker från en brygga?
När du skapar en positiv framtidsbild av dig själv blir du mer motiverad att ta hand om din hälsa. Därför är det ett utmärkt sätt att peppa sig själv när man vill komma igång med till exempel träning eller nya matvanor.
Ofta sätter vi in punktinsatser, som att komma i klänningen till en viss fest, eller att hålla vikten över julhelgen. Men när det gäller vanor är det viktigt att även tänka långsiktigt – att se vad din livsstil har för effekter i det långa loppet, säger Katarina Woxnerud, personliga tränare i viktklubben Måbralättviktarna.

Hon menar att våra mentala bilder har en otrolig kraft.
– Det är dit vi omedvetet styr. Så våga drömma! Frammana en glasklar, positiv bild av dig själv i framtiden – och drömmen kommer att slå in, säger hon.

Det är samma psykologi som elit-idrottare använder för att nå sina mål. Tänk dig golfaren som precis ska klippa till bollen och tänker med fasa: ”Inte skogen. Inte skogen!” Hjärnan får upp bilden av en lummig skog och varenda muskel i kroppen styr bollen mot ”målet” – rakt ut bland träden. Om golfaren i stället fokuserar på bilden av flaggan i hålet är sannolikheten stor att bollen landar perfekt på greenen.
Använd samma kraft för att styra ditt liv. Skapa en bild av vem du vill vara och vart du vill nå. Annars flyter du bara runt i tillvaron, som en seglare som guppar runt vind för våg. Låt bilden av dig själv 20 år från nu bli sjökortet som håller dig på kurs i farleden.

Ulrika Lundberg
MåBra/TT Spektra