Hälsa

Börja året med en god ny vana

Nytt år och nya friska tag. Det är dags att byta ut de dåliga vanorna mot bättre.

Hälsa
Foto:
Foto:

De första veckorna går ofta av bara farten, men för att behålla den nya vanan krävs tålamod och träning.

Tänk dig att du har bestämt dig för att börja spela golf. För att lära dig en golfswing och få rörelsen att sitta behöver du upprepa den två miljoner gånger. De första två miljoner gångerna måste du tänka på vad du gör för att det ska bli rätt.

– Det här gäller även när du vill byta ut vanor i ditt liv – alla nya vanor kräver upprepning, säger Eva Fjärstedt, som är beteendevetare, sociolog och specialist på motiverande samtal.

Motivation
Men för att man ska lyckas med att skapa en ny vana krävs också motivation. Skälen till att vilja skapa en bättre vana är avgörande för om man lyckas, menar Eva Fjärstedt.

– Du kanske har bestämt dig för att gå ner i vikt. Är ditt skäl att komma i form inför beach 2010 är risken stor att du misslyckas, eftersom det är en motivering som inte kommer inifrån. Är din motivering i stället att din mamma dog i hjärtinfarkt och du är rädd att själv drabbas, så har du en inre motivationskraft som ökar dina chanser att lyckas.

Var beredd
Tänk noga igenom vad det är du vill ändra på och varför, och hur det ska gå till. Dessutom behöver du förbereda dig på eventuella fallgropar som kan dyka upp.

– Vad händer om du blir bjuden på ett kalas med många bullar, eller om kollegorna vill äta lunch på ett flottigt husmanskostställe? Tänk ut strategier för hur du ska hantera sånt, så du inte står där i stunden utan att veta vad du ska göra, säger Eva Fjärstedt.

Om du trillar dit på en bulle i alla fall, tänk inte att det är kört bara för det!

– Tänk i stället så här: hur ska jag undvika att ramla i den här fallgropen nästa gång? Se det som en lärdom och en möjlighet till att lära dig något och bli bättre.

Kom ihåg-lappar
Sedan gäller övning för att den nya vanan ska sätta sig. För att påminna sig själv under träningsfasen, innan den nya goda vanan har blivit just en vana, kan man sätta upp kom ihåg-lappar till sig själv på garderoben, badrumsspegeln, i handväskan; Jag ska inte dö i hjärtinfarkt!

Men försök inte ändra alla dina vanor på en gång, ta en sak i taget, tipsar Eva Fjärstedt.

– Det gäller också att vara konkret. "Jag ska äta bättre", är alldeles för luddigt, medan "Jag ska byta ut vanlig pasta mot fullkorn", är lättare att följa eftersom man vet vad det innebär.

Anna Bratt/TT Spektra
anna.bratt@ttspektra.se