Hälsa

Afrodans – svett och glädje

Hälsa Artikeln publicerades

Dans är inne, liksom träning som gör gott för själen. Därför har det lossnat på allvar för den afrikanska dansen. Den har till och med blivit populär på gymmen.

När Fanny Granström började visa upp sin afrikanska dans på studior och gym kring millennieskiftet var det många som var tveksamma. Bara det att komma barfota in på gymmet, det var väldigt annorlunda. Många förknippar också afrikansk dans med någon form av förlösande, mystisk aktivitet.
Men i själva verket är det väldigt okomplicerat och vem som helst kan vara med. De flesta som prövar blir också fast. Det är glädjen i dansen som gör det.
– Receptionisterna på World Class säger att det är sällan gymdeltagare pratar så mycket med varandra efter ett pass som efter den afrikanska dansen. Den skapar en samhörighet, säger Fanny Granström.

Följa med musiken
Hon är dansaren som tröttnade på den klassiska dansen och i stället gav sig hän åt den tunga rytmen i den afrikanska dansen. Hon läser för närvarande till civilekonom parallellt med att hon driver sina dansklasser.
– Jag kände ganska snart när jag gick på Balettakademien att det inte passade mig. Det är stenhård konkurrens, det är armbågarna som gäller, och bara de två, tre bästa i varje klass kan få jobb efteråt, säger hon.
– Jag gillar ju att följa musiken, inte dansa mot den. På Balettakademien hade jag ont i kroppen varje dag.
Hon gick ändå färdigt utbildningen innan hon började botanisera på allvar i den afrikanska dansen. Nu, sju år senare, har hon hunnit åka till Afrika flera gånger för att lära sig mera.
Guinea, i Västafrika, var det första land hon besökte men hon har även varit i Gambia. Nästa gång blir det Senegal som ska upptäckas.
– I Guinea är dansen en stor del av kulturen och ett sätt att orka med vardagen. Där dansar alla, utan uppvärmning och utan speglar och sånt som vi använder när vi dansar. Där fick jag lära mig mycket och också bli uppdaterad med alla trender.
För även om afrikansk dans är ursprunglig till sitt väsen så förändras och utvecklas också den, som allt annat. Den afrikanska dans som Fanny Granström lär ut är sprungen ur naturliga rörelser och därför väldigt snäll mot kroppen.
Uppvärmning är, som sagt var, inte nödvändig och ett halvtimmespass räcker för att blir riktigt svettig. Rörelserna är stora och skulderbland och svank används flitigt vilket sätter fart på hjärtat.
– Det är mycket konditionsträning, men du får styrka och koordination på köpet. Många kombinerar danspasset med ett styrke- eller yogapass. Det går jättebra, säger Fanny.

I egen takt
För den som aldrig har prövat kan afrikansk dans likställas med glädje, frihet och svett. För det är ordentligt jobbigt. Men samtidigt är dansen förlåtande. Det gör inget om du inte lär dig på en gång. Rörelserna upprepas så många gånger att du kan haka på i din takt. Koreografin är enkel.
– En del som kommer till mina klasser har varit på salsa eller andra dansklasser och kommer i princip oombytta. Men de blir ordentligt varma, säger Fanny Granström och skrattar.
Hon har planer på att utveckla den afrikanska dansen och är i full färd med olika testklasser. Mjuk afrodans för seniorer, en coolare afrodans för yngre och gravidafro för blivande mammor. För den afrikanska dansen kan faktiskt fungera som något av en ögonöppnare för många. Den som aldrig tränat förut får känna på vad snäll rörelse gör för välbefinnandet. Och den som är mer träningsvan får smaka på naturlig och enkel träningsglädje som är väldigt effektiv.

Anna Björe, TT Spektra