Gruppspel - där är Sverige i världsklass

Håller sviten spelar landslaget åttondelsfinal i antingen S:t Petersburg eller Samara i början av juli. Sverige är ett av världens svåraste lag att slå i ett VM-gruppspel. Tio raka matcher utan förlust är facit inför midsommardagens möte med Tyskland på Fisjt-stadion i Sotji.(TT)
Publicerad 22 juni 2018

1-2, 1-2, 1-2 skickade ut Olle Nordins landslag med dunder och brak i Italien för 28 år sedan, men den pinsamma förlusten mot Costa Rica i Genua är också den senaste för svenskt vidkommande i ett VM-gruppspel.

Tommy Svensson & Co grävde efter guld i USA den heta sommaren 1994 och kom hem med ett vackert skinande brons. Färden mot Sveriges andra och senaste VM-medalj inleddes med 2-2 mot Kamerun, 3-1 mot Ryssland och 1-1 mot Brasilien.

"Dödens grupp"

Till VM i Japan och Sydkorea lottades landslaget in i vad som snabbt kallades för "Dödens grupp", med Sven-Göran Erikssons England, Nigeria och Argentina som motståndare. Niclas Alexandersson kvitterade Sol Campbells ledningsmål i VM-premiären och Henrik Larsson båda mål gav 2-1 mot Nigeria i Kobe några dagar senare.

Minst oavgjort mot Argentina i sista matchen och Sverige var vidare. Anders Svensson bjöd på det klassiska frisparksmålet. Hernan Crespo kvitterade med två minuter kvar men Sverige höll undan och vann gruppen.

Fyra år senare väntade England på nytt samt Paraguay och Trinidad och Tobago. Lars Lagerbäck vidhöll att Sverige gjorde en bra prestation mot Trinidad i Dortmund, men kritiken var hård efter den mållösa VM-öppningen. Fredrik Ljungbergs sena 1-0 mot Paraguay inför 50 000-60 000 svenska fans på Olympiastadion i Berlin reparerade skadan.

Tionde mot Sydkorea

I sista minuten skickade Henrik Larsson in 2-2 mot England i Köln och säkrade andraplatsen i gruppen och ett tredje raka gruppspelet utan förlust.

Andreas Granqvists straffmål mot Sydkorea förlängde den förlustfria sviten till tio matcher. Två till och Janne Anderssons VM-upplaga är garanterat i åttondelsfinal, antingen i Samara den 2 juli (som grupptvåa) eller S:t Petersburg den 3 juli (som gruppetta).