Kroatien krossade Rysslands VM-dröm

Kroatien slog ut Ryssland ur fotbolls-VM efter straffar. Hjälten blev syndabock inom loppet av några minuter. Det blir Kroatien som möter England i VM-semifinalen i Moskva på onsdag.(TT)
Publicerad 8 juli 2018

Det blir Kroatien som möter England i VM-semifinalen i Moskva på onsdag. För andra matchen i rad vann Kroatien en straffsparksläggning, sedan matchen slutat 2-2 efter ordinarie speltid och förlängning.

Högerbacken Mario Fernandes blev syndabock för ryssarna. Hans straff gick utanför och Kroatien fick ett övertag i straffläggningen de aldrig släppte ifrån sig.

Några minuter tidigare hade Fernandes blivit stor hjälte för sitt lag när han kvitterat den kroatiska ledningen med bara fem minuter kvar av förlängningen.

En kvart tidigare hade Domagoj Vida nickat in ledningsmålet, 2-1, för kroaterna.

Déjà vu

Därmed är den ryska VM-drömmen över. När VM startade var hemmanationen starkt nederlagstippat, men de överträffade förväntningarna och tog sig inte bara förbi gruppspelet utan även till kvartsfinal efter att ha slagit ut Spanien på straffsparkar i åttondelsfinalen.

Och trots förlusten hyllas laget som hjältar på hemmaplan. Enligt den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov stämmer president Putin upp i hyllningskören och är stolt över landslaget.

””

För Kroatien blev det en déjà vu-upplevelse efter straffavgörandet mot Danmark i deras åttondelsfinal.

Kroatien imponerade i gruppspelet, men maskinen hackade något mot både danskarna och ryssarna. Nu får de, mot England i Moskva, chansen att spela om en plats i VM-finalen nästa söndag.

Rysk ledning

Men länge såg det ut som om den ryska lagmaskinen skulle kunna hota Kroatien och ryssarna tog även ledningen, genom Denis Tjerysjev.

Mittfältaren tog emot en passning en bit utanför straffområdet, vände runt och sköt bollen otagbart bakom den kroatiske målvakten Danijel Subasic. Då hade en halvtimme gått av den första halvleken.

Kroatien tog över allt mer av spelet efter det ryska målet och repliken lät inte vänta på sig.

Åtta minuter efter baklängesmålet kvitterade kroaterna. Mario Mandzukic kom fri längs vänsterkanten och serverade Andrej Kramaric som relativt ostört kunde slå in 1-1.

De ordinarie 90 minuterna avslutades med stor dramatik. Målvakten Subasic såg ut att sträcka sig med bara några minuter kvar och fick läkarvård. Kroatien hade redan gjort alla sina byten och kunde inte ta in någon reserv. Subasic spelade vidare, men såg helt klart hämmad ut resten av matchen.