Storabborrar på löpande band

Fiskeligan Artikeln publicerades

Det verkar vara en sanslöst givande höst för alla abborrfiskare.

Trots mycket vatten i sjöarna och rejält ostadigt väder så rapporteras den ena storabborren efter den andra in! En som lyckats extra bra är Anton Lövdell från Skene. Han har anmält två stora från Öresjön.

Ja, denna höst har verkligen varit givande för alla oss abborrfrälsta. Anton drog sina båda storabborrar på traditionellt spinnfiske medan andra haft bättre lycka med drop-shot och bottombouncer. För min egen del så har bottombouncerfisket, som vanligt, givit bäst fiske. Jag passade dessutom på att putsa mitt tidigare personliga rekord med 20 gram. Det nya lyder på 1670 g! En fisk som förövrigt fångades på samma plats en dryg månad tidigare. Där ser man hur väl catch&release fungerar om det görs på rätt sätt. Fisken hade dessutom lagt på sig 50 gram vilket visar att den inte tagit någon skada alls.

Nicklas Pettersson slog till med 2 nya personliga rekord

Det har varit ett bra år för ihärdige Norgefiskaren Nicklas Pettersson. Tidigare i sommar har jag skrivit om hans och hans kompisars sanslösa svit av stor uer på Söröya. I ett försök att göra om samma sak åkte Nicklas på nytt upp med två andra kompisar till Söröya. Man lade 3 hela dagar på uerfisket men lyckades bara komma upp till 3,7 kilo som störst samt en lubb på 8,7 kg. Två mycket fina fiskar förstås men ändå långt ifrån de högt ställda målen. Istället hade man, under ett pass ute på 25 meters djup på Storskaltaren, osannolikt bra torskfiske med hela 28 torskar över 10 kg. Av dessa vägde 15 över 15 kg och ofattbara 7 över 21 kg. Nicklas toppade med ett nytt pb på 26,75 kg. Även hälleflundrarekordet fick sig en liten knuff uppåt när en 41,2 kg och 150 cm lång fisk högg på Nicklas bruna Stormjigg.

Fantastiskt artrikt för Peter och Lars vid Lervik

Höstrapportdax från Lars Persson och Peter Magnusson och denna gång faktiskt med lite extra fiskegodis, åtminstone från Peters sida.

Lars och Peter var uppe i Lervik 14-18/9 och lyckades få till 36 timmars fiske mellan höststormarna. Man prickade in kanonväder med svaga vindar och en hel del sol och inte minst en hel del napp. Det blev massor av småtorskar som borgar för en skapligt ljus framtid, samt en hel del annat.

När Lars fick ihop 12 arter och ändå fick stryk i den interna arttävlingen mot Peter, med 3-4 arter så förstår man vilket fiske dom hade! Tilläggas bör att man ändå missade några "halvlätta" arter som bleka, lerskädda, rötsimpa och skärsnultra.

Man fick både stensnultra, berggylta, blågylta, sandskädda, skrubba, torsk, sej, vikting, glysa, svart smörbult, knot, makrill och dessutom kolja, randig sjökock, rödspätta och paddtorsk. 16 arter är nytt personligt artrekord för Peter med två (och kanske en till som ligger i frysen och på foto för senare artbestämning och som kan vara en annan sorts stubb, det är t.o.m. troligt).

Toppfiskarna för Peter var berggyltan på 1540 g samt paddtorsken på 440 g. Båda stora nog för varsin storfisknål.

Nu fattas bara en art sen har Peter jobbat ihop till Sportfiskarnas silvernål(5 arter över storfiskvikten).

Veckans rapporter

Abborre

1500 g, 44 cm, tagen på spinnfiske i Öresjön av Anton Lövdell, Skene.(kval.)

1450g, 48 cm, tagen på spinnfiske i Öresjön av Anton Lövdell, Skene.(kval.)

Norgefångad havsfisk

Torsk

26750 g, tagen på mete/sej på Söröya av Nicklas Pettersson, Borås.

Hälleflundra

41200 g, 150 cm, tagen på Stormjigg RCW 385 g på Söröya av Nicklas Pettersson, Borås.

Öppen klass/

Paddtorsk

440 g, 30 cm, tagen på bottenmete/räka vid Lervik av Peter Magnusson, Sandared.(kval.)

Berggylta

1540 g, 42 cm, tagen på bottenmete/räka vid Lervik av Peter Magnusson, Sandared.(kval.)

Blågylta

420 g, 32 cm, tagen på bottenmete/räka vid Lervik av Lars Persson, Borås.(kval.)

Lax

11700 g, tagen på trolling i Simrishamn av Leif Strömwall, Dalsjöfors.(kval.)

9600 g, tagen på trolling i Simrishamn av Åke Andersson, Dalsjöfors.(kval.)

8300 g, tagen på trolling i Simrishamn av Leif Strömwall, Dalsjöfors.(kval.)

Havsöring

5200 g, tagen på trolling i Simrishamn av Pierre Hallin, Sjömarken.(kval./2)

Utom tävlan

Abborre

1650 g, 45 cm, tagen på nätfiske i Holsjön, Holsljunga av Lena Hammarstrand, Holsljunga.

Fredrik Larsson