Feature

Loppis - så gör du

Privatekonomi Artikeln publicerades
Loppistrenden frodas i allra högsta grad.
Foto:Tomas Oneborg / SvD / TT
Loppistrenden frodas i allra högsta grad.

Att ha loppis innebär att man blir av med grejer och samtidigt tjänar en slant.

En positiv attityd och något föremål som sticker ut lockar köpare, säger loppisexperten.

Kommer du knappt in i garaget för alla prylar som samlats på hög? Tar det emot att slänga? Att ha loppis är ett sätt att ge sakerna nytt liv och samtidigt tjäna några kronor.

Maria Wiberg är ett riktigt proffs. I ungefär tio år har hon arrangerat loppisar tillsammans med kollegan Emma Perning. De driver företaget Stockholmsmarknader AB som står bakom en rad stora bakluckeloppisar, framför allt i Stockholmsområdet men även i Umeå och på västkusten.

- Redan för några år sedan fick jag frågan om när loppistrenden skulle ta slut, men det verkar den inte göra - snarare tvärtom, säger Maria Wiberg.

Hon tror att det finns ett uppdämt behov både av att köpa och att sälja begagnat.

- Det skär i hjärtat på många att slänga saker och man tänker mer och mer på miljön.

- Många tycker nog också att det är väldigt roligt att få vara handlare för en dag, säger Maria Wiberg och skrattar.

Loppis i sin enklaste form är att öppna garaget, sätta upp en skylt och släppa in grannarna och de som råkar passera. Vill man ha lite fler kunder kan man sätta ut en annons i lokaltidningen. Det finns också sajter, som svenskaloppisar.se, där man kan lägga upp information.

Om man inte vill ordna allt själv är ett alternativ är att åka iväg på en arrangerad loppis, där man antingen säljer direkt ur bakluckan på bilen eller hyr ett bord. Det brukar kosta runt en hundralapp att delta. Utbudet av sådana loppisar växer för varje år, säger Maria Wiberg.

- Det finns till och med filtloppisar på sina håll. I stället för ett bord har man en filt med sina saker på.

Hon tipsar också om att gå ihop några stycken och göra loppisen till en kul och social grej, gärna över generationsgränserna.

- Antingen kan man gå ihop i grannskapet och förbereda tillsammans. Eller så åker man iväg ett helt gäng på till exempel en bakluckeloppis.

Många har loppis mest för att bli av med prylar. Andra har saker som de vill få en slant för. Prissättningen kan vara lite knepig, och det finns flera vägar att välja.

- Det är två olika tänk, förklarar Maria Wiberg.

- Den som bara vill bli av med grejerna kan låta kunden lägga bud eller sätta jättelåga priser.

Är man osäker på prisnivån kan man kolla priser på några andra loppisar för att se vad vanliga grejer, som pocketböcker och dvd-filmer, brukar säljas för.

- Är det något mer unikt som man tror kan ha ett högre värde får man informera sig på andra håll.

Hela och rena föremål, en duk på bordet och liknande saker på samma ställe är några enkla tips som kan göra försäljningen mer framgångsrik.

- Ta ett steg tillbaka och titta på hur det ser ut på ditt bord, säger Maria Wiberg.

I större sammanhang, där många säljer på samma loppis, gäller det att få folk att uppehålla sig vid just ditt bord. Ett lite uppseendeväckande föremål kan vara ett knep, även om det inte är till salu. Med lite trevligt småprat skapar man en positiv känsla runt sitt bord eller sin baklucka. En gratislåda kan vara ytterligare ett sätt att locka kunder.|

- Det funkar ju så - folk går dit det redan står folk. Man vill inte missa något.

Vad är det då som går riktigt bra på loppis?

- Förr var det mer prydnadsföremål men nu är många på jakt efter nyttoföremål, som verktyg till exempel.

Man har helt enkelt vant sig vid att köpa användbara saker begagnat.

- Barnsaker, som leksaker och kläder, brukar också sälja bra.

Vad letar du själv efter på loppis?

- Jag är inte typen som går och letar efter klipp och drömmer om att hitta den där prylen att ta med till Antikrundan. Jag gillar att man kan hitta så originella saker. Men gamla böcker är en favorit, säger Maria Wiberg.

Fakta

Säljtips

Om du annonserar, eller lägger ut information på en loppissajt: var tydlig med öppettider och vägbeskrivning.

Ha en ordentlig växelkassa.

Ha plastpåsar som kunderna kan lägga sina inköp i.

Ställ upp något kul som sticker ut. Det behöver inte ens vara till salu. Folk som stannar upp och tittar lockar till sig fler kunder.

En gratislåda är också ett sätt att locka kunder.

Är du osäker på prissättningen? Kolla runt på vad andra tar betalt för liknande föremål, till exempel dvd-filmer och böcker.

Fundera över ditt mål. Är det mest att bli av med grejer, så är det läge att låta kunden sätta priset själv eller åtminstone pruta.

Helt och rent är en bra regel. Diska av porslin om det är dammigt och smutsigt.

Ställ upp liknande föremål på samma ställe, till exempel porslin i ett hörn och leksaker i ett annat.

Många loppiskunder tycker att det är roligt att få rota fram fynd i lådor. En del saker, som inte är ömtåliga, kan få ligga kvar i kartonger. Men öppna och ställ fram så att det är tydligt att man får titta.

En duk på bordet kan vara trevligt.

Ska du åka iväg på en arrangerad loppis? Kolla upp att den är seriös. Det är tråkigt om man packar bilen full och så finns det inget på plats.

Visa mer...

Fakta

Hitta loppis på nätet

På Facebook hittar man många loppisgrupper med tips på aktuella loppisar. Kolla om det finns någon lokalt hos dig.

www.svenskaloppisar.se

www.loppisportalen.se

www.loppisar.com

Visa mer...

Fakta

Så mycket får du sälja

Säljer du dina egna prylar på loppis får du sälja för 50|000 kronor. Sedan blir vinsten skattepliktig. Tre olika typer av inkomst kan vara aktuella: inkomst av kapital, inkomst av tjänst eller inkomst av näringsverksamhet. På Skatteverkets hemsida finns mer information: www.skatteverket.se

Källa: Skatteverket

Visa mer...