Familj

Emma vill ha fler kvinnliga kollegor

Stockholm/Sparsör
Foto:
Det var lite slumpen som gjorde att Emma Grundén började läsa till ingenjör, men det är hon väldigt glad för i dag.

Hon visste inte riktigt vad hon ville göra - och började läsa till civilingenjör.

Nu jobbar Emma Grundén för att fler kvinnor ska bli ingenjör och få framstående positioner inom företag och organisationer.

När hon slutar på KTH i Stockholm är hon civilingenjör, vilket är en väldigt bred titel, förklarar Emma.

– När jag har läst klart är jag civilingenjör och har en master inom innovationsledning och produktionsutveckling. Civilingenjören är en sorts problemlösare och det är det som är så kul med det yrket.

Hon beskriver att civilingenjören skaffar sig en samlad bild för de problem som finns på ett företag eller myndighet, och ska sedan föreslå vad man kan göra åt dem.

– Jag skulle vilja jobba med förändringsledning. Hur ska man implantera processer för att få hela företaget att gå i en samlad riktning. Det är extra viktigt nu när hela samhället digitaliseras i snabb takt.

Det arbetssättet kan tillämpas i många olika branscher och företag, menar Emma vilket gör att hon tycker att yrket är så spännande.

Samtidigt önskar hon att fler kvinnor läser till ingenjör för att det skulle få en väldigt mansdominerad bransch att hitta nya perspektiv.

Att det fortfarande är en stor majoritet män som söker ingenjörsutbildningar tror Emma beror på hur yrket framställs.

– Det är ofta den gamla uppfattningen om att det är gammaldags teknik, med högljudda maskiner, oljigt och smutsigt. Men så är det inte längre. Ingenjörsyrket idag kan vara något helt annat och väldigt kreativt.

Hon ger exempel på att de jobbar mycket i datorer till exempel genom att skapa i 3D-program, men de arbetar också mycket i projekt och tar fram nya innovativa produkter och prototyper.

Ett annat hinder tror Emma är att en del "tunga" ämnen avskräcker:

– Men många som läser här har inte A i matte och fysik hela vägen, och om man verkligen vill så klarar man det. Man får väldigt mycket hjälp i skolan.

Men Emmas yrkesval var från början långt från någon självklarhet. Hon gick 2010 ur IB-programmet på Sven Eriksonsgymnasiet i Borås.

Tanken var att läsa business management och psykologi i Skottland, och Emma hade till och med köpt flygbiljett.

– Men då kom jag in på KTH och terminen börjar en månad tidigare här. Jag tänkte att jag åker upp till Stockholm och testar, och jag kände direkt att det är här jag ska vara.

Nu läser hon sista året men hade ett studieuppehåll mellan tvåan och trean.

Då arbetade hon på studentkåren med frågor som jämlikhet och mångfald:

– Det var ett skönt avbrott att göra något annat ett tag. KTH är en gammal skola som är mansdominerad och där förändringar går trögt. Men vi kände att vi faktiskt kunde göra skillnad.

Emma är i dag glad att hon valde den här inriktningen i livet och vill nu inspirera andra kvinnor att gå samma väg.

Under hösten var hon uttagen till Female Leader Engineer, en utmärkelse för kvinnliga ingenjörsstudenter över hela Sverige, där vinnaren får 1,5 års traineeprogram på tre olika partnerföretag.

Hon valdes ut till topp 20, men nådde inte ända fram. Tävlingen gav henne ändå en positiv eftersmak då det var en bra stämning mellan de nominerade:

– För att fler kvinnor ska kunna lyckas måste vi hjälpa och lyfta varandra i stället för att konkurrera. Då kan fler kvinnor få möjligheten att lyckas.

 

Fakta

Emma Grundén

Ålder: 26 år.

Familj: Sambo Kalle. Mamma och pappa i Borås, syster i Stockholm.

Bor: I Stockholm. Uppvuxen i Sparsör.

Intressen: Yoga, resor, personlighetsutveckling och psykologi. Är nyfiken och gillar att hela tiden lära sig nya saker.

Aktuell: Studerar till civilingenjör på programmet design- och produktframtagning vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.

Om framtiden: Emma trivs bra i Stockholm. "Många säger att det inte är en studentstad, men det finns jättemycket att göra för studenter. Jag vill börja min karriär här, sen får vi se. Senare är jag inte rädd för att flytta till något annat ställe i Sverige eller utomlands.

Visa mer...