"På mitt jobb är allt roligt"

I fokus 2007-12-31 | Uppdaterad 2008-01-02

Tiden går fort när man har roligt. För Gunilla Lagerhem Ullberg, som firat 20-årsjubileum som chefsdesigner för Kasthall under 2007, är jobbet fortfarande kul varje dag.
– Så länge jag kan vrida det jag gör ett steg till och överraska mig själv är jag nöjd, säger hon.


I Kasthalls garnlager har Gunilla Lagerhem Ullberg 5 000?6 000 färgnyanser att välja mellan.

FAKTA

Namn: Gunilla Lagerhem Ullberg
Ålder: 52 år.
Född: I Sollentuna.
Bor: På Söder i Stockholm.
Familj: Maken Nicke, döttrarna Anja, Tone och Tilde, hunden Raja.
Intressen: Trädgård, bakning, huset på landet där jag ägnar mig åt trädgård och blommor. Resor, speciellt till Asien (till dottern i Thailand eller inspirationsresor till Kina, Mongoliet och Japan).
Aktuell: Har under 2007 firat 20-årsjubileum som chefsdesigner hos Kasthall i Kinna.
Gör om tio år: Är troligen kvar hos Kasthall. Skulle vilja ha provat på att bo utomlands en längre period, kanske ett halvår.


Mattföretaget Kasthall i Kinna gör åt enorma mängder garn, mellan två och fyra kilogram per kvadratmeter matta. Det finns omkring 5?000–6?000 olika färgnyanser i garnlagret, men man gör ständigt nya färgkombinationer om det behövs för en speciell matta. Det är mycket jobb för att hamna exakt rätt.
– Vi håller på med en matta i gråtoner till svenska ambassaden i Rom. Den har vita fält som inte skall vara helt vita. Det är ett av de svåraste arbeten vi gör nu.
Gunilla Lagerhem Ullberg är född och uppväxt i Sollentuna. Hon gick estetisk variant i gymnasiet och därefter Nyckelviksskolan, grundskolan för konstnärlig utbildning, ett halvår på textilinstitutet i Borås och sedan Konstfack.
Ingen av föräldrarna hade konstnärliga yrken, men de knöt ryamattor tillsammans på fritiden. De målade porslin och gick på akvarellkurser.
– Så en del av det konstnärliga hade jag med mig hemifrån.

Gillar ljudet av människor
När Gunilla Lagerhem Ullberg slutat på Konstfack gjorde hon en egen mattkollektion åt NK och designade även åt Ikea. Så fick Kasthall upp ögonen för henne och 1987 fick hon ett telefonsamtal.
– Jag erbjöds jobb som designer på Kasthall.
Hon pendlar från hemorten Stockholm varannan vecka och stannar cirka tre dagar varje gång. På senare tid har hon varit i Kinna oftare.
– Det är häftigt att arbeta på en industri, säger hon. Stora lokaler, ljudet av maskiner och alla människor.
Hon följer alltid produktionsarbetet tätt.
– Jag kan gå in i produktionen och ge förslag, men de som kan hantverket kan lika gärna komma med förslag till mig på hur en matta kan göras på ett bättre sätt. Speciellt i tuften har de mycket idéer.
Då hon inte är på plats har hon ständig e-postkontakt med Kasthall.
Jobbet handlar både om att ta fram företagets kollektioner och om specialbeställningar för allt från privatpersoner till stora modeföretag.

Vad är roligast med jobbet som mattdesigner?
– Allt! Det kan vara lika roligt att jobba med ett butikskoncept som att experimentera fram helt nya kvaliteter. Att testa sig fram till rätt kvalitet är superkul. De flesta garner i handeln är för tunna, så vi får oftast tvinna ihop flera garner till rätt tjocklek.
Mattor var inte det hon hade tänkt ägna sig åt. Men på Konstfack handlade hennes examensarbete om mattor.
– På den tiden var de flesta mattor orientaliska eller röllakan. Det jag gjorde till NK var storblommiga mattor. Då jag kom till Kasthall började jag arbeta med Häggåkonceptet, med ett urval mönster och färgkombinationer som man kan sätta ihop och bilda sin egen matta. Det håller sig än i dag. De har blivit klassiker.
Riktiga klassiker är ryamattan Moss eller den handtuftade mattan Monroe.
– Moss har verkligen slagit. Fortfarande träffar jag på folk som säger ”Är det du som gjort den där gräsmattan?”.
Kasthall använder mycket gammal vävteknik, såsom skaftvävda mattor.
– Men jag gillar begränsningar. Då får jag vrida och vända på det och försöka ”lura” tekniken för att få fram det jag vill.
Utomlands är det de tuftade mattorna som gjort Kasthall känt. Moss gjorde att kunderna på designföretag upptäckte Kasthall och Gunilla. Men nu vaknar även intresset för de vävda mattorna.
Att mattdesign blev hennes yrkesområde beror till stor del på att Gunilla Lagerhem Ullberg blev med barn mellan trean och fyran på Konstfack. Då satt hon och vävde trasmattor på landet. Redan då vände och vred hon på tekniken, och det blev grunden till det hon så småningom kom att göra på Kasthall.
Examensarbetet bestod av dubbelvävda trasmattor och en röllakan som hon fick uppvävd i Norrland.

Tänker i mer än trender
Innan hon halkade in på mattdesign hade hon jobbat med bild – inte produktionsinriktat.
– Jag visste att jag ville bli något konstnärligt. Absolut. Jag har dyslexi och såg tidigt att uttrycka mig konstnärligt var min grej. Men jag var nog mer inriktad på att bli textilkonstnär. Sista året var det bara jag och en elev till som jobbade med produktdesign.
På Konstfack fick man lära sig alla möjliga tekniker. Det var stickning, broderi, vävning, allt.
– Det är en bra bas för mitt arbete. Jag kan tänka i mer än bara trender. Det måste finnas ett inslag av något klassiskt. I inredning är det en god idé att ha en bra bas för att sedan unna sig några ”eye-catchers”.
Hon är inte fördömande mot andras stil, utan säger att folk får ha det som de vill.
– Då är det bra att vårt sortiment är så brett. En knallrosa matta gör ett i övrigt vitt och grått rum riktigt intressant. Ett rum helt i rosa blir bara överväldigande.
För att markera 20-årsjubileet har Kasthall gett henne i uppdrag att designa en jubileumsmatta som hon arbetat med under året. Slutresultatet visas för första gången vid Möbelmässan i Stockholm i februari 2008.

Kollektion i Milano på gång
Just nu avslutas kollektionen till Möbelmässan och sedan är det dags att göra klar kollektionen till Milano i april.
Gunilla har inte en tanke på något annat jobb än på Kasthall.
– Nej, så länge jag kan utvecklas är det kul. Att byta jobb hela tiden, sådan är inte jag. Jag är trogen.
Hon siktar på att även fira 30-årsjubileum med Kasthall. Hon ser inget fel i klassiker. De kan också förändras i viss mån.
– Ibland räcker det att ändra en färg i ett befintligt mönster. Jag hoppas kunna överraska inte bara mig själv, utan även andra, med nya varianter.
huvudnyheter just nu

TV: "Vänstern och SD är inga alternativ"

Borås [Uppdaterad i går 22:21]

BT har träffat kommunalråden Ulf Olsson (S) och Annette Carlsson (M).

 


Familjeredaktionen

Marianne Hedenryd är ansvarig för familjeredaktionen.

Marianne Hedenryd
marianne.hedenryd@bt.se
Telefon: 033-700 07 51Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter