Familj

Hon går från näringslivets topp till skolbänken

Borås Artikeln publicerades
Foto:
Från en hög position i börsbolag till föreläsningar. Sanna Svensson firar sin 50-årsdag som student på Högskolan i Borås.

Hon har haft flera bra jobb med mycket ansvar.

Men hon är nyfiken på ny teknik. Hon vill hänga med de unga in i framtiden.

Mitt i yrkeslivet börjar Sanna Svensson studera tre år på högskola.

Fram tills i mars var hon ekonomidirektör på skjortfabriken Eton.

Det var ett mycket bra jobb, men Sanna kom till en tidpunkt där hon funderade på vad hon skulle göra i resten av sitt liv.

– Jag insåg att i framtiden kommer digital kompetens att vara avgörande. Jag kanske ska jobba i 20 år till så för min egen framtid måste jag förkovra mig i den digitala världen. Jag har under mina år sett personer, som fått mindre ansvar eller förlorat sina jobb, för att de inte har hängt med i utvecklingen.

Hon är väl etablerad i arbetslivet, men ser en ny era med nya kompetenser vara i antåg:

– Man måste lära sig att förstå generationen, som är född med internet, nu när de börjar komma in i arbetslivet. Hur tänker de, vad vill de, vilka är de?

I augusti började Sanna läsa en treårig kurs på Högskolan i Borås, som leder till fil kand inom informationsarkitektur och webbutveckling.

Det handlar bland annat om vad som är viktigt när man utvecklar hemsidor eller bygger dem från grunden. Vilka är mina användare och vilka behov har de?

Att sätta sig i skolbänken igen efter en massa år var pirrigt men samtidigt väldigt roligt. Få av kurskamraterna vet något om Sannas bakgrund.

– Det är självklart en stor skillnad mellan mig och de som är 20 år. Jag jagar inte en examen, som de gör, utan jag jagar enbart kunskapen. Jag är ju redan ekonomiemagister och samtidigt har jag en relation till arbetslivet till skillnad från dem som är 19–20 år.

Det är en konstig känsla att börja studera igen efter 25 år. Sanna är en av få som kan jämföra då och nu:

– Nyttan att börja studera som äldre är att kunna bygga en bro mellan historien och framtiden. Senast jag pluggade var det Berlin-murens fall och slutet av kalla kriget som stod i fokus. Nu är det många globala bekymmer. Internet gör skillnad. Vi lever i ett informationssamhälle och det är viktigt att inte endast de som är födda med digital kompetens formar framtiden.

Sanna kom till Sverige 2000 som 33-åring. Hitlockad av den stora kärleken.

Sedan dess har det blivit fem olika jobb på 17 år,

– Jo, jag är väldigt rastlös till naturen, säger hon och skrattar. När jag känner att det blir för mycket repetition, så har jag sökt nya utmaningar.

Hon fick 2005 en tjänst som ekonomidirektör på Netonnet, som då var ett börsbolag. Där var hon kvar i tre år:

– Då adopterade vi en son från Belgrad och då kände jag att jag behövde ha mer flexibla arbetstider. Det gick inte att kombinera att vara mamma med ett börsbolags hektiska tempo.

2009 blev hon VD för Pret a Porter Group som hon ledde genom en rekonstruktion fram till 2012, då bolagets tre varumärken såldes vidare.

Ett år hann hon pendla till Willys huvudkontor i Mölndal, där hon var chef för butikscontrolling och IT, innan hon 2013 blev ekonomidirektör på Eton Group AB.

Nu har hon lämnat borden med de stora besluten och flyttat in i högskolan för de kommande tre åren.

Vad som händer sedan har hon bara lösa idéer om:

– Jag tänker kanske jobba som konsult genom ett eget bolag där jag kan sälja min kompetens i någon form. Vi får se. På tre år kan det hända väldigt mycket.

Fakta

Sanna Svensson

Ålder: Fyller 50 år den 13 oktober.

Familj: Maken Tommy, sonen Viktor 14 år. Två bonusbarn och tre bonusbarnbarn.

Bor: I Borås, uppvuxen i Helsingfors. Har studerat och bott i Tyskland och Italien i 2,5 år.

Intressen: Golf, böcker och resor.

Bakgrund: Har tidigare varit businesscontroller på Lindex (2000-2004), ekonomidirektör på Netonnet (2005-2008), VD för Pret a Portergroup (2009-2012), chef för butikscontrolling och IT på Willys huvudkontor (2012-13) , samt ekonomidirektör för Eton Group AB (2013-2017).

Saknar från Finland: ”Solen lyser mycket mer i Helsingfors än i Borås. Och maten är inte så söt i Finland. Här är det socker i brödet, i allting. Jag går ner i vikt när jag åker en vecka till Finland även om jag äter samma saker som här i Sverige.”, säger Sanna.

Visa mer...