Familj

Hamid drivs av att jobba för andra

Familj Artikeln publicerades
Foto:
Många känner Hamid Fard som coach för dem som startar nya företag. Andra känner honom som politiker eller engagerad inom fotbollsvärlden.

Det är drivet som styr Hamid Fards liv.

Som rådgivare för dem som vill starta eget. Som politiker för att förändra. Som fotbollsledare för barnens skull.

Borås

Han tror att fröet till drivet såddes redan i barndomen i Iran.

– Idolen var min morbror. Han var verkligen en entreprenör och hade ganska galna idéer ibland, säger Hamid och skrattar.

– Ibland gick de att genomföra, ibland inte. Men han skapade jobb och välstånd till oss andra i familjen.

Hamid kom till Sverige 1988 då han var 21 år och flydde från militärtjänsten i ett land som var i krig. Han började läsa på SFI i Borås.

Men Hamid var rastlös:

– Jag var ivrig att tjäna egna pengar så jag började jobba i hemtjänsten. Jag kunde inte mycket svenska men det fungerade.

Senare hade han egna verksamheter som tobaksaffär och livsmedelsaffär innan han började läsa ekonomi. 2006 efter många års studier var han civilekonom.

Han började hjälpa företag med bokföring. Han lärde sig den världen och vad som fungerade eller inte…

När Almi sökte rådgivare fick Hamid en tjänst. Almi är ett statligt bolag som kortfattat förklarat stöttar näringslivet på olika sätt, bland annat hjälper individer att starta nya företag.

Hamid tycker han har ett fantastiskt jobb.

– Jag brukar säga att jag jobbar med drömmar. Många har idéer och drömmar som de vill förverkliga. Belöningen är att se efter några år hur lyckliga och glada de är när de har lyckats. Det ger det mig tillfredsställelse, en riktig kick.

Idag är Hamid samordnare inom Almi för nyföretagarrådgivningen över hela regionens fyra kontor. Han hjälper kollegorna med utbildning, ser till att det finns bra verktyg, och så vidare.

Många som startar egna företag idag är invandrare. Det finns olika orsaker till det, menar Hamid.

– Dels har många bra idéer. Men sen är det så att många är tvungna att köpa sig en anställning som första steg att komma in i arbetslivet.

Och i många länder finns inga stora bolag som Ericsson och Volvo.

– Då är man vana vid, och tvingade till, att ta saken i egna händer. Att skapa sina egna förutsättningar.

Men trots det har han inga planer på att starta eget

– Det är klart man blir lite sugen när man ser hur bra det går för vissa, men jag vet att det är en livsstil som tar väldigt mycket tid. Jag får mina kickar då jag känner mig delaktig i de här resorna de gör.

Ett annat driv i Hamids liv är inom politiken där han engagerade sig nästan direkt när han kom till Sverige:

– Jag vill vara delaktig i samhället och kunna vara med och göra det bättre.

När Hamid gick på SFI började han kolla vad partierna stod för:

– När jag pratade med Folkpartiet (idag Liberalerna) tänkte jag direkt att ”här hör jag hemma”. Mitt första uppdrag var 1991 i Sjöbo kommundelsnämnd och jag har varit engagerad sedan dess.

Och när sonen började spela fotboll i Kronäng öppnades idrottens värld:

– Min son sade att ”alla pappor hjälper till, varför gör du inte det”? Så jag frågade dem är det något jag kan hjälpa till med? Jo vi har en ”liten grej”. Så jag tog över klubban och var ordförande i Kronängs IF i fyra år.

Och När Västergötlands Fotbollsförbund ringde för två år sedan…

– Jo, jag tackade ja att sitta i styrelsen. Det är roligt att se hur det fungerar. De organiserar föreningsverksamheten och gör ett viktigt jobb, säger Hamid och ler.

Fakta

Hamid Fard

Ålder: Fyller 50 år den 21 september.

Familj: Fru Sara, barnen Dara 15 år och Tina 10 år.

Bor: I Borås. Flyttade till Sverige från Iran 1988 via Pakistan och Tyskland.

Yrke: Jobbar på Almi som samordnare i regionen för rådgivningen för nyföretagande. Almi är ett statligt bolag som ska skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering i kombination med rådgivning. Almi har 40 anställda i hela västra Götaland vara ett tiotal i nyföretagarrådgivningen.

Intressen: Den mesta tiden går till ideella roller som politiker för Liberalerna och i styrelsen för Västergötlands Fotbollsförbund. I övrigt familjen, föreningsliv och nätverk, samt att resa.

Visa mer...