Mobbades i två år - för en mobilbild

Borås Artikeln publicerades
Mathilda Augustsson blev mobbad och kränkt i skolan under två års tid, efter en mobilbild som hamnade i orätta händer. I dag är hon 17 år och har lämnat de jobbiga åren på högstadiet bakom sig.
Foto:Lars-Åke Green
Mathilda Augustsson blev mobbad och kränkt i skolan under två års tid, efter en mobilbild som hamnade i orätta händer. I dag är hon 17 år och har lämnat de jobbiga åren på högstadiet bakom sig.

I skolkorridorerna ekade ropen efter henne. Mathilda Augustsson var 13 år och stämplades som "hora" av skolkamraterna.

– Jag hade knappt någon som stod på min sida, säger hon.

Mycket är nytt när man börjar på högstadiet.

Mathilda Augustsson beskriver hur hon snabbt hamnade i fel umgänge, när hon började sjuan på en högstadieskola i Sjuhärad.

– Allt blev väldigt chockerande för mig, att det var så stort. Man börjar prata med killar och så, det öppnades upp en ny värld.

Hon inledde en relation med en kille som då gick i nian på samma skola som hon själv. Ung och kär skickade hon ett par mobilbilder till honom på sig själv, vilket blev startskottet på allt.

– Sedan vet jag inte hur bilderna spred sig. Men plötsligt spreds de på Facebook, via mms och folk gick runt och visade varandra bilderna i skolan.

Plötsligt hade hela skolan sett de lättklädda bilderna på Mathilda.

– Jag var 13 år när det här hände. Sådant här är inte lätt för en 13-åring att handskas med sånt här ensam. Jag mådde inte alls bra, även om jag förträngt mycket av det som hände då har jag en bild i huvudet av att jag ville avsluta allting och bara ta livet av mig.

Hennes föräldrar märkte att det var något, att deras dotter inte mådde bra, men Mathilda vågade inte berätta för någon vad det var som hade hänt.

– I stället låste jag in mig på mitt rum och sa att allt var bra.

Att gå till skolan var ett helvete. Hennes kompisar vände henne ryggen och när hon gick i skolans korridorer haglade nedsättande kommentarer och öknamn över henne.

– Folk skrev "hora" på mitt skåp med spritpenna. Det fick jag torka bort själv. Jag hade knappt någon som stod på min sida, jag antar att de skämdes över mig.

Det tog ett halvår innan någon i hennes dåvarande skola berättade för Mathildas mentor vad som hade hänt henne. Hon blev kallad till skolsköterskan och hennes föräldrar informerades. Efter att de vuxna fått kännedom om vad som hade hänt, och efter att Mathilda och hennes mamma pratat med några av killarna som var inblandade, blev det bättre.

– Skolan valde att inte göra så mkt, de här killarna gick i nian och skulle ändå gå ut och då skulle det bli bättre, tyckte de, säger Mathilda.

Men bilderna fortsatte att snurra runt på nätet, och det dröjde ytterligare något år innan mobbningen upphörde helt.

I dag pluggar Mathilda på samhällslinjen på Bäckängsgymnasiet, och har ett nytt liv med nya kompisar.

– I dag är jag inte rädd för att saker ska komma upp. Men jag har gått i två år och tänkt att jag vill dela med mig av det som hände mig. Det är så många som är utsatta för liknande saker som hände mig, och som tror att de är ensammast i världen om det. Men det är de inte.

Vad har du för råd att dela med dig?

– Våga prata om det med någon vuxen, då mår man bättre. Man ska också vara varsam med att skicka runt saker, och kanske tänka ett steg längre. Man tänker "det händer inte mig" men det kan faktiskt hända alla. Och sådant här är inte så lätt för polisen att spåra. Sen tycker jag att om någon blir utsatt för sådant här ska man stå på den personens sida.

Går sådant här att stoppa?

– Det kommer alltid att finnas korkade människor som gör dumma saker. Men att fler vågar gå ut och berätta hur dåligt man faktiskt mår när man blir utsatt för något sådant här, det tror jag hjälper.

FAKTA

#Inteensam

I onsdags skapade SVT:s program "Uppdrag granskning" hashtaggen #inteensam där man kan diskutera och dela historier om utsattheten och sexbrotten på internet.

HÄR KAN DU FÅ HJÄLP:

Polisen

Polisanmäl alla kränkningar. Ring 114 14.

Kränkt.se

Hit kan den som blivit kränkt på nätet kan vända sig för att få råd.

BRIS

Alla under 18 år kan ringa och prata med en vuxen om vad som helst. Samtalet är helt anonymt och går inte att spåra via telefonräkningen. Ring 116 111.

Visa mer...