Klas Ingesson slutar

Elfsborg Artikeln publicerades

Klas Ingesson, 46, hoppar av som manager i Elfsborg efter säsongen: "Bäst för alla".

Kroppen säger ifrån – och han har i dagarna meddelat klubbledningen sitt beslut.

– Jag vill så gärna, men kan inte bara tänka på mig själv. Det är bäst för alla om jag kliver av, säger han.

Ingesson är hes och dras med en efterhängsen förkylning när han ringer upp ifrån hemmet i Ödeshög.

Han blev krasslig under hemfärden från Mjällbymatchen och har haft problem med hosta och trötthet sedan dess.

– Mitt immunförsvar är ju inte vad det borde vara efter alla turer med min cancer och jag är känslig för egentligen allting. Jag har fått order från mina läkare att lugna ner mig och nu får det bli så.

Under flera veckor har den tidigare VM-hjälten diskuterat frågan med Elfsborgs klubbledning – och det tog emot att meddela ett slutgiltigt beslut.

– Det känns bittert. Vi är många i teamet som påbörjat ett projekt tillsammans och har planer för framtiden. Men så som min hälsa är, det finns inga garantier för framtiden. Ska jag vara med ska jag vara med fullt ut, och inte komma till och från. Som det har varit i år har andra fått dra lasset och det håller inte i längden.

Ingesson kommer inte finnas med när Elfsborg möter Malmö på lördag men hoppas kunna vara tillbaka mot Djurgården (hemma 26 oktober) och den allsvenska avslutningen borta mot BP.

– Nu har jag haft den här skiten några veckor och det har varit segdraget. I dag hade jag inte orkat, men självklart vill jag vara med de sista matcherna. Men vi får se.

Kan du se dig själv i en annan roll i föreningen framöver?

– Absolut. Det är förhoppningen. Men kanske på ett sätt där det inte krävs att jag är närvarande varje dag. Jag har inga problem med att gå tillbaka till U19. Men jag vill, och behöver vara med för egen skull.

– Fotbollen har gett mig så fantastiskt mycket, inte minst på senare år, och det är inget man bara släpper taget om. Jag vill verkligen tacka alla som stöttat mig och laget, alla supportrar, alla sponsorer, alla människor runt omkring, både i min kamp mot cancern och för att vinna fotbollsmatcher.

Vem vill du se ta över Elfsborg nu?

– Det är något för Stefan Andreasson och Bosse Johansson att ta tag i.