Hiljemarks dubbla utmaningar

Elfsborg Artikeln publicerades

Oscar Hiljemark har två tuffa utmaningar de närmaste veckorna: Han ska skjuta Elfsborg till SM-guld – och Sverige till U21-EM.

På fredagskvällen kan Oscar Hiljemark ta ett stort steg mot höstdubbeln, när U21-landslaget möter Italien i den första playoff-matchen till EM.

– Om vi kan få med oss en vinst vore det fantastiskt. Det skulle betyda jättemycket, säger Hiljemark.

– Italien är favoriter, men vi har gjort några riktigt bra matcher, senast mot Ukraina.

Det är ingen vågad gissning att det blir hemmalaget som för spelet på Adriatico-stadion i Pescara. Men om Hiljemark får bestämma kommer vi inte att få se ett Sverige som enbart är inriktat på att freda det egna målet.

"För jobbigt"

– Jaga boll i 90 minuter är det inget lag som vill. Det är för jobbigt.

– När vi får tag i bollen måste vi värdera situationen, när vi ska kontra och när vi ska hålla i bollen.

Vid det senaste mötet för ett och ett halvt år sedan vann Italien enkelt, 3–1. Ett tydligt besked om vilket lag som var bäst – då.

Nu är styrkeförhållandet inte lika självklart, tycker Hiljemark.

– Då hade vi precis samlats och höll på att testa spelare. Det är mer självförtroende i gruppen nu. Vi känner att vi har chansen att störa de största nationerna. Den chansen ska vi ta.

Tvåmålsskytt

20-åringen från Gislaved beskrivs ofta som en av Sveriges största fotbollstalanger. Ett tänkbar ersättare när klubbkamraten Anders Svensson pensioneras från A-landslaget.

I helgen kom ett nytt bevis på Oscar Hiljemarks storhet, han gjorde båda målen i Elfsborgs 2–1-seger mot Gais.

– Det är alltid skönt när målskyttet lossnar. Formen har infunnit sig under hösten.

Hiljemark satt på läktaren när Sverige spelade U21-EM 2009. När mästerskapet avgörs i Israel i juni nästa år vill han vara med på planen.

– Det är ett av de tuffaste kvalen man kan vara med om. Att få spela EM vore fantastiskt. Det kan vara början på en karriär utomlands.

Returen spelas i Kalmar på tisdag.