"Fotbollsnörden" ska lyfta Elfsborg

Elfsborg Artikeln publicerades

Han har fått stämpeln "fotbollsnörd" i media, är mest känd för att ha tagit svenska U21-landslaget till EM-succé - och är mannen som ska lyfta Elfsborg mot nya höjder.

Men vad döljer sig bakom Jörgen Lennartssons fotbollsfasad?

I en BT-intervju berättar Elfsborgs nye chefstränare om intresset för mentala processer, varför han kommer att njuta på Ullevi sommaren 2012 – och anledningen till att hans son bara får spela sportspel på Playstation.

Jörgen Lennartsson går utanför Knallerian, ler mot BT:s kamera och ser ut att frysa lite grand.

Blickarna mot honom är många. Trots att han ännu inte lett en enda träning är han välkänd i stan.

– Jag vet att fotbollsintresset i Borås är stort, och det gillar jag. Bra supportrar, många som bryr sig, fin stad. Det är perfekt här, säger han och blickar ut över stressade Knallelandsshoppare.

Han drar ihop jackan lite till, huttrar lätt.

– Här inne hittade jag en adventskalender med Champions league-bilder i, som min son ville ha. Den var slutsåld i hela Göteborg, så han blev jätteglad när jag lyckades få tag på den sista i Borås, berättar han.

Det mesta handlar om fotboll.

Så klart.

– Jag har varit fotbollsintresserad i 40 år. Att få jobba med sin hobby är fantastiskt.

Han stoppar ned händerna i jackfickorna. Det är nollgradigt ute.

Tio minuter senare sitter han på Elfsborgs kansli och smuttar på en cappuccino.

Planen för intervjun är att komma innanför Jörgen Lennartssons fotbolls-skal.

Vem är du?

– En 46-åring från Växjö som är gift med Cecilia. Vi har två barn och bor i Göteborg. Jag är musikintresserad och gillar U2, Coldplay, Bruce Springsteen...

Då ska du se Springsteen på Ullevi i juli?

– Oh ja! De senaste gångerna han har spelat i Göteborg har jag sett både lördags- och söndagskonserten. Det är fantastiskt bra musik.

I slutet av november kritade Jörgen Lennartsson på ett fyraårskontrakt med Elfsborg. Han berömde klubben och staden – men vad vet han om Borås?

– På 80-talet var jag i Borås på ett par härliga Ica-mässor, och naturligtvis minns jag staden fint från tiden då jag ledde Öster och Helsingborg i Mariedal Cup (tvåfaldig mästare). På senare år har jag besökt Borås Arena många gånger, och dessutom har jag har varit i Djurparken med ungarna vid flera tillfällen.

Hur är du som pappa?

– Det är nog blandat. Jag är väl inte den ultimata pappan vad gäller hushållsarbete, men desto bättre när det kommer till att spela landhockey eller fotboll med ungarna. På ett mer seriöst stadium handlar mycket om att få dem att lära sig goda värderingar.

Exempel?

– De ska veta vad som är rätt och vad som är fel. Jag skulle exempelvis aldrig låta min son spela våldsspel på sitt tv-spel. I hans Playstation finns bara sportspel.

Skämmer du bort dina barn?

– Jag försöker att inte göra det, även om sonen nog är uppe i 25 fotbollströjor nu, skrattar Lennartsson.

Någon Elfsborgströja i samlingen?

– Inte än, men det kommer.

Han tar ett bett av den hjärtformade pepparkakan. Berättar hur han direkt känt sig välkommen i Borås, att han längtar efter att få dra igång träningarna och lära känna spelartruppen.

Han pratar om ledarskap. Lennartsson brinner för ämnet.

– Som tränare har jag genomgått fyra olika faser. I början handlade allt om den fysiska träningen, sedan fastnade man för det tekniska. Efter det började man gå på djupet med frågor som spelsystem. Nu har jag kommit in i den fjärde fasen. Den om ledarskap.

Ögonen visar intensitet. Han trivs i ämnet.

– Mentala processer, att hitta rätt inre nivå för varje individ, för att denne ska kunna prestera så bra som möjligt. Att söka den förståelsen är intressant. Genom att försöka få de frågorna på rätt plats tror jag att man ständigt utvecklas.

Han tillägger:

– Men det finns inget facit på fotboll, det finns bara olika uppfattningar. Det gäller för mig att bygga min egen fotbollsfilosofi – och därtill lägga en stor del ödmjukhet för att lyssna på andras förslag. På så vis utvecklas både jag och de andra i gruppen. Det är det som ledarskap handlar om.

Du benämner ledarskapet som fas fyra. Ser du det som den sista fasen?

– Nej, det kommer säkert att dyka upp nya faser som jag finner så småningom, men nu är det ledarskapet som får stor prioritet. Sedan gäller det att våga sätta laget i fokus, att det alltid ska gå före den enskilde individen.

Det måste innebära konflikter ibland?

– Jo, visst kan det vara så. Men det ingår i en elittränares jobb.

Hur är du på att hantera konflikter?

– Ganska bra, tror jag. Men man måste välja sina krig.

I media framställs Jörgen Lennartsson titt som tätt som fotbollsnörd – en titel han inte är helt bekväm med.

– Vad är en fotbollsnörd? Jag vet inte. Jag har jobbat med fotboll i 23 år och tyckt om sporten i ytterligare 17 år. Jag älskar att kolla fotboll och att diskutera ämnet, men om det gör mig till fotbollsnörd vet jag inte. I så fall är det många som är fotbollsnördar.

Vad gör du när det inte står fotboll på schemat, då?

– Jag gillar att samtala. Att träffa kompisar över en kaffe.

Han skrattar till, och tillägger:

– Det har du säkert märkt, men jag gillar att tjöta. Snacka med folk är kul.

Men visst handlar de samtalen ofta om fotboll?

– Haha, jo, det blir lätt så.

Kan du någonsin tröttna på ämnet?

Frågan hinner knappt ställas klart. Lennartsson skakar på huvudet, ler – och säger sedan:

– Nej, fotboll kan det inte bli för mycket av.