Elfsborg rycker i tabelltoppen

Elfsborg Artikeln publicerades

Allsvenskans serieledare spelar som ett topplag – det fick nykomlingarna Sundsvall bittert erfara när Elfsborg tog sin nionde seger.

– En riktigt skön seger, jublade en av matchvinnarna Stefan Ishizaki sedan Elfsborg ryckt till sig sex poängs ledning i tabelltoppen via 3–0.

Elfsborg började dock lite tamt och avvaktande och tillät Sundsvall att ta ett rejält grepp om händelserna på plan.

– Vi blev alldeles för stillastående och hamnade fel i våra positioner. Vi fick mest jaga boll under de första 20 minuterna, konstaterade Ishizaki.

Men plötsligt förändrades matchbilden.

– Vi spelare tog tillfället i ett litet speluppehåll och snackade ihop oss om att kliva upp och sätta mer press på Sundsvall och försöka skära av kanterna. Och det lyckades vi med, sade Stefan Ishizaki.

Från Elfsborgs bänk kunde tränaren Jörgen Lennartsson bara applådera sina spelare som stressade motståndarna till misstag och tog initiativet med ett snabbt och vägvinnade passningsspel.

– Det här gänget är duktiga på att jobba sig in i matcherna. Vi har en stabil grund i spelet och det finns sådana kvaliteter hos spelarna att de tillsammans gör rätt saker på plan, konstaterade Elfsborgs tränare.

Frispark hittade rätt

Elfsborg tog ledningen på en frispark från 30 meter – inprickad av Stefan Ishizaki.

– Det är precis så där jag ska slå frisparkarna från vänsterkanten – en skruvad boll mot bortre stolpen. Förhoppningsvis ska någon medspelare hålla sig framme och styra in bollen. Blir det inte så ska bollen kunna smita direkt in i mål – och så blev det ju den här gången, sade Ishizaki efter sin femte fullträff.

I andra halvlek fick Elfsborg ny utdelning på sitt spelövertag. Niklas Hult dundrade in 2–0 på en retur i den 63:e minuten. Fyra minuter senare tvingades Sundsvalls målvakt Oscar Berglund kapitulera igen. Johan Larsson rann igenom Sundsvalls försvar och slog en hård passning snett inåt mål som styrdes in i eget mål av mittbacken Marcus Danielsson.

Förlorade närkamperna

Normalt hemmastarka nykomlingarna Sundsvall åkte på den tredje förlusten hemma på Norrporten arena.

– Det är inte alls bra. Men i kväll förlorade vi mot ett mycket bättre lag. Vi var för svaga i närkampsspelet och vi måste göra mål på de chanser vi skapar, sade Sundsvalls tränare Sören Åkeby.

Sundsvall som har flera spelare skadade och förkylda tappar även ytterbacken Robert Lundström till torsdagens match mot Malmö. Lundström fick rött kort efter en brutal kapning av Niklas Hult.