Ekonomi

Dalsjöfors Kött får nya ägare

DALSJÖFORS Artikeln publicerades
Foto:Petter Trens

KLS Ugglarps med verksamhet i Småland och Skåne blir huvudägare i Dalsjöfors Kött.

Därmed skapas en svensk slakterijätte – som ägs av en av världens största köttproducenter: danska Danish Crown.

Dalsjöfors Kött och KLS Ugglarps har tecknat en avsiktsförklaring om att det senare bolaget, som har sitt säte i Kalmar, blir huvudägare i Dalsjöfors Kött. Dalsjöfors-vd:n Magnus Larsson, vars familj ägt bolaget i över 100 år, blir kvar som minoritetsägare tillsammans med grisbonden som Per-Inge Nilsson som köpte in sig i Dalsjöfors Kött i fjol.

– Vi har haft ett styck- och slaktsamarbete med KLS Ugglarps sedan i fjol. Vi har en stark investeringsplan för Dalsjöfors, uppåt 200 miljoner de kommande 10 åren. För att klara de behöver KLS som en tung spelare ha ett majoritetsägande. Det stämmer bra även personmässigt mellan oss.

– Känslomässigt är utvecklingen av företaget viktigare än att vi har kvar ägandet. Jag är ju också kvar som minoritetsägare – medan min bror och far blir utköpta. Vi kommer att kunna ha en starkare utveckling än om vi varit själva.

Magnus Larsson blir också kvar som vd för Dalsjöfors Kött.

Finns det inga risker för Dalsjöfors med detta?

– Nej, tvärtom så blir det en långsiktig investering där vi bland annat kan bygga om grisslakteriet och grisstallet när affären går igenom. Även om huvudsyftet är att få en bättre miljö för medarbetare och djuren, så kan vi öka produktionen. Vi kommer att behöva fler personer i Dalsjöfors framöver.

Den nya slakterijätten kommer enligt Magnus Larsson att ha 45 procent av slakten och styckningen av grisar i Sverige, samt nästan 40 procent av nötslakten och -styckningen.

– Vi blir större än Scan. Vi kommer att kunna hitta synergier på logistikkedjan – djuren transporteras från bönderna till det slakteri som ligger närmast. Synergierna innebär att bönderna kommer att kunna få bättre betalt också.

Magnus Larsson menar att när slakterierna blir starkare, kan de förhandla fram bättre villkor med de stora dagligvarukedjorna.

– För oss är det viktigt att svenska bönder får bra villkor. Vi är ju helt beroende av dem, och hoppas att vi kan hjälpa dem att utöka sina verksamheter.

En sak som inte nämns med en rad i det svenska pressmeddelandet är det faktum att KLS Ugglarps ägs av danska Danish Crown, en av världens största köttproducenter. I stället betonas att KLS Ugglarps och Dalsjöfors Kött bara hanterar svenskt kött och har ”tydligt uttalad svensk profil”. I Danish Crowns danska pressmeddelande om affären står i stället: ”Danish Crown expanderar i Sverige”.

När BT ringer till Danish Crowns presschef, Jens Hansen, för en kommentar hänvisar han till de svenska företagen.

– Det är KLS Ugglarps som förvärvar Dalsjöfors Kött, och det är Jonas Tunestål på KLS som ska svara på frågor från svenska medier.

I det danska pressmeddelandet uttalar sig dock Danish Crowns koncern-vd, Kjeld Johannesen, och beskriver KLS Ugglarps mycket starka utveckling de senaste åren och förklarar att man med förvärvet kan ta ”nästa steg”.

När BT tar upp frågan om det danska ägarskapet med Magnus Larsson och huruvida detta är känsligt säger han:

– När KLS Ugglarps först blev uppköpta kallade vi dem ”dansken”. Vi i branschen trodde att de hade målsättningen att det svenska skulle bli danskt. Men det har visat sig att de står på de svenska böndernas sida. Nidbilden stämmer inte.

– Danish Crown är inte börsägt, utan ägs av en bondekooperation. Det är inte lika fokuserade på kvartalsresultat. De har en liknande långsiktig filosofi som vi har, även om de är megastora. Det är viktigt för oss.

När BT talar med Jonas Tunestål på KLS Ugglarps säger han:

– Att vi bara skriver om Dalsjöfors Kött och KLS Ugglarps har att göra med att det är vi som har verksamhet i Sverige. Men vi är stolta över våra danska ägare. Och vi tycker det är fantastiskt att vi och Dalsjöfors nu ingår in en gemensam koncern. Dalsjöfors Kött har en bra anläggning, en stark lokal närvaro i regionen och en kompetent ledning.

Närmast kommer en granskning av bolagen och deras ekonomi att ske mellan parterna. Konkurrensverket och andra myndigheter kommer att pröva affären under sommaren.