Ekonomi

Mäklarbranschen påverkas av drönarlag

Ekonomi Artikeln publicerades
Nu är det slutfotat från drönare. Arkivbild.
Foto:Pontus Lundahl/TT
Nu är det slutfotat från drönare. Arkivbild.

När det är slutfilmat och slutfotat från drönare är det en rad olika företag som påverkas – bland annat mäklarbranschen.

– Tråkigt. Jag tror det är något som kunderna kommer att sakna, säger Johanna Gavefalk, marknadschef för Svensk Fastighetsförmedling.

Fredagens dom i Högsta förvaltningsdomstolen betyder att en kamera på en drönare kan ses som en övervakningskamera – något som gör att det krävs tillstånd enligt kameraövervakningslagen. Förutom olika medieföretag som använt sig av drönare vid till exempel nyhetshändelser har även mäklarbranschen använt sig av de förarlösa farkosterna.

Genom att lägga ut bilder eller annonser vill man kunna erbjuda kunder och spekulanter en ny vy över objekt. Svensk Fastighetsförmedling är nu en av flera företag i branschen som får rätta sig efter lagen och ta bort sådana filmer eller bilder.

– Det här är ju något som drabbar branschen kollektivt men vi har meddelat våra bobutiker att de ska avvakta direktiv från vår juristavdelning som tittar på detta nu, säger Johanna Gavefalk.

Bland de företag som erbjuder helikoptervyer till försäljning finns FastOut, ett bolag som är noterat på Aktietorget. TT har sökt företagets representanter för en kommentar utan framgång. I ett pressmeddelande hävdar bolaget att genom ett par mindre tekniska förändringar ska kameraövervakningslagen inte vara tillämplig för företagets svenska verksamhet.

Marknaden reagerade dock negativt och aktiekursen dök på måndagen med 21 procent.