Ekonomi

Livscoachen peppade studenterna

Borås Artikeln publicerades
Johannes Hansén ville få studenterna i publiken att ta steget över den mentala gräns de satt upp för sig själva.
Foto:Jan Pettersson
Johannes Hansén ville få studenterna i publiken att ta steget över den mentala gräns de satt upp för sig själva.

Hur får man modet att kasta sig ut i det okända? Mentala rådgivaren Johannes Hansén peppade 400 studenter när Drivhuset arrangerade entreprenörsdag.

Ett tecken på att en föreläsare har med sig sin publik är att han får samtliga att stå upp och röra sig på ett fånigt sätt i takt med musik. Varför Johannes Hansén gör det? För att demonstrera att man måste släppa alla rädslor, eller som den tydliga engelska rubriken på föredraget i Textile Fashion Center lyder: ”Fuck your fears.”

Johannes Hansén var inbjuden av näringslivsorganisationen Drivhuset som ett av huvudnumren när man arrangerade Days of entrepreneurship för andra andra året i rad. Och syftet var att studenterna inte bara skulle drömma, utan förverkliga vad de önskade sig.

Johannes Hansén, som framstod som en mycket självsäker person, framhöll att han knappast var särskilt modig från början. Tvärtom. Han var killen som hade bangat att hoppa från tremeterstrampolinen i simhallen i uppväxtens Borlänge och som fick en blackout om han fick en fråga från läraren i klassrummet.

Men nu gav han råd till storbanker, popstjärnor eller stora samlingar människor som här i Borås. För att nå dit hade han haft mentorer som gett goda råd. Och det var inte de som strök medhårs som var de bästa, underströk han.

– Det finaste man kan göra är att vara en jobbig djävel, förklarade han.

Det som var huvudbudskapet var egentligen detta: även om man känner panikångest och absolut inte vågar göra något – gör det ändå. Det finns nämligen alltid argument varför man inte ska försöka.

– Ge dina ursäkter finger och dina drömmar en high-five, sa föreläsaren.

Råden löd: du har inte tid att vara oinspirerad, använd rädslan som drivkraft, lyssna på vinnare och inte förlorare, pusha varandra och var stolt över dig själv.