Sjuhärads Affärer

"Stabil arbetsmarknad i Sjuhärad – men matchning en utmaning"

Borås Artikeln publicerades
Amanda Johansson, Sandra Ekberg och Zoran Markovski på Söder och co upplever att skräddarsydda utbildningar gör det lättare för företag och arbetssökande att hitta varandra.
Foto:Kajsa Kettil
Amanda Johansson, Sandra Ekberg och Zoran Markovski på Söder och co upplever att skräddarsydda utbildningar gör det lättare för företag och arbetssökande att hitta varandra.

Arbetslösheten i landet minskar. Samtidigt har företagen svårt att tillsätta lediga tjänster. Den trenden ska en satsning på jobbmatchning i Borås vända.

I december 2015 anmäldes 1 058 nya platser till Arbetsförmedlingen i Borås. Samma månad föregående år var siffran 622, vilket innebär en ökning med 70 procent. Under samma period kom något färre boråsare i arbete.

Enligt den statistik som Arbetsförmedlingen presenterade på onsdagen var 4 000 personer färre i landet inskrivna som arbetslösa i december 2015 jämfört med ett år tidigare. De glädjande siffrorna grusas av faktumet att en större andel av de inskrivna riskerar att hamna i arbetslöshet under lång tid.

Vinnarna är inrikes födda och personer som är födda i Europa. Nyanlända från länder utanför Europa hör till gruppen som har det allra tuffast.

Just mot denna grupp riktar sig ett matchningsprojekt där Arbetsförmedlingen, Lernia utbildning och Söder och co samarbetar. För femte gången genomförs nu en utbildning där deltagare under tio veckor får teoretisk och praktisk undervisning riktad mot betongindustrin. Den senaste kursen drog i gång i december, och de fem första veckorna ägnas åt teoretiska kunskaper inom bland annat mätteknik, ritningslära och matematik. Utbildningen avslutas med fem veckors praktik. Under onsdagen stod exempelvis truckkörning på ett lager på schemat.

Zoran Markovski är kundansvarig på bemannings- och rekryteringsföretaget Söder och co. Han berättar att de flesta av deltagarna är ungdomar och nyanlända, men att alla som är villiga att lära kan få ett jobb.

– Vi har flera nyanlända som går utbildningen. De bör ha viss känsla för matte och kunna tillräckligt bra svenska för att förstå säkerhetsföreskrifter och kunna kommunicera på arbetsplatsen, men allt annat lär de sig efterhand, säger han.

Zoran Markovski och de två konsultcheferna Amanda Johansson och Sandra Ekberg spår att företaget kommer att ägna sig allt mer åt utbildningar riktade mot specifika företag.

– Där kompetensbristen finns behövs det riktade satsningar. Det kan vara just en kortare utbildning som behövs för att en arbetslös person ska bli anställd, säger Zoran Markovski.

Om en dryg vecka börjar sju av deltagarna i matchningsprojektet sin praktik hos Ulricehamns betong. Företaget har i dag 260 anställda och letar ständigt efter ny arbetskraft. Vice vd:n Ulrika Swennberg berättar att företaget i allt större utsträckning ägnar sig åt komplex produktion som kräver många anställda på fabriksgolvet.

– Vi har växlat upp vår produktion och har svårt att få tag i kompetenta yrkespersoner. Vi ser det här som en win-win både för de arbetslösa som lär sig ett yrke och får jobb, och för oss som kan anställa duktiga medarbetare, säger Ulrika Swennberg.

Deltagarna i projektet väljs inte ut av en slump. Efter informationsmöte och studiebesök i en fabrik genomgår de djupintervjuer. Här deltar även de företag som i ett senare skede tar emot praktikanter. Syftet är att säkerställa att de sökande är motiverade och att de ser en framtid inom industrin. Den som bara är ute efter ett tillfälligt jobb i väntan på något annat sållas bort.

– När vi får vara med och påverka urvalet ser vi att helheten blir bättre för alla inblandade, säger Ulrika Swennberg.

Arbetsförmedlingens chef för Södra Älvsborg, Kerstin Söderlund, bekräftar att vissa områden inom industribranschen tampas med brist på arbetskraft.

– Vårt uppdrag är främst matchning, men vi ser ökande behov hos arbetsgivarna av skräddarsydda utbildningar så att företagen får den arbetskraft som efterfrågas.

Enligt henne speglar Borås riket i stort när det gäller arbetsmarknaden.

– Vi ser en bra, stabil arbetsmarknad i Sjuhärad. Sysselsättningen håller i sig men matchningen är fortfarande en utmaning, säger Kerstin Söderlund.

Fakta

Lediga jobb

I december 2015 fick Arbetsförmedlingen i Borås in 1 058 lediga jobb, jämfört med 622 lediga jobb ett år tidigare.

Samtidigt har ökat har något färre fått ett arbete. I december 2015 hittade 352 personer ett jobb, samma månad 2014 var siffran 358.

Bristyrken i Västra Götaland inom det privata näringslivet: VVS-ingenjörer, mjukvaru- och systemutvecklare, glasmästare, lastbilsmekaniker, civilingenjörer.

Källa: Arbetsförmedlingen

Visa mer...