Ekonomi

En annorlunda nyhetsbyrå

Göteborg Artikeln publicerades
"I måndags såg vi att Oprah Winfrey köpt tio procent av Viktväktarna på Twitter. Vi var snabba och hade man då velat investera i Viktväktarna så kunde man ha gjort en resa på 50 procent", säger Fredrik Hansson.
Foto:Andreas Dahl
"I måndags såg vi att Oprah Winfrey köpt tio procent av Viktväktarna på Twitter. Vi var snabba och hade man då velat investera i Viktväktarna så kunde man ha gjort en resa på 50 procent", säger Fredrik Hansson.

TT gör alla sorters nyheter åt flera medier.

Finwire gör nischade finansnyheter åt investerare och några medier.

I ett litet kontor vid Grönsakstorget i Göteborg trängs sex börsnördar. Två av dem är Mats Hård och Sandaredsbon Fredrik Hansson, grundarna av företaget Finwire som nu funnits till i två år.

Företagets nisch handlade från början om att rapportera om mindre aktiebolag på den svenska marknaden, exempelvis TF Bank från Borås istället för HM.

– Det kan vara börsvärden från bara fem miljoner till en miljard. Vi skriver om bolagen som inte bevakas. Vår tjänst är ju till för investerare, säger Fredrik Hansson, som i praktiken är ansvarig för försäljning och teknik på företaget.

För deras huvudkunder är investerare som Nordea, Avanza Bank och Aktietorget. Men de har även medier på kundlistan.

Men affären har utvecklats. Nu har de även en tjänst som handlar om trender i sociala medier. På Twitter följer Finwire traders, företagsledare och annat finansfolk för att kunna vara de som först introducerar nyheter för finansmarknaden i Sverige.

– Vi kan ta som exempel att det var mycket skriverier om Ebola ett år tillbaka. Finwire var tidig med att skriva om Ebola men vi skrev inte om den hemska tragedin. Vi kopplade det till hur det såg ut för råvarubolagen att få ut sina producerade kakaobönor från Elfenbenskusten, säger Hansson.

Det de två tjänsterna har visat sig fungera rätt bra. De har blivit åtta personer som delar på sju heltidstjänster och förra året omsatte de 2,2 miljoner kronor - med en vinst på 24 000 kronor. De vill fortsätta växa och hoppas samtidigt kunna hamna på ungefär samma vinstnivå framöver. I ryggen har de riskkapitalbolaget Pegroco Invest med tidigare statsministern Göran Persson som styrelseordförande.

Strategin är att växa genom journalister. Först för att täcka fler områden och sedan för att bredda sig till fler marknader i Norden.

– Det hade varit bra med någon som är bra på life science-bolag, säger Mats Hård.

– Eftersom att det startas många sådana bolag nu, säger Hansson.

Under torsdagen lanseras deras tredje tjänst: fondnyheter. Ytterligare ett område som de är tämligen ensamma om att bevaka i Sverige.

Fakta

Grundarna

Fredrik Hansson

Bor: Sandared.

På Finwire: Vice verkställande direktör.

Tidigare: Thomson Reuters, Six Telekurs, Infront.

Mats Hård

Bor: Ale.

Tidigare: Millistream Market Data, SIX Financial Information, E24 Näringsliv.

På Finwire: Verkställande direktör.

Visa mer...