Ekonomi

De ska bygga ny stadsdel i Ulricehamn

Ulricehamn Artikeln publicerades
Om fem år räknar Ulf Redig från Bygg invest och Elisabeth Dahlgren från Byggarvid med inflyttning i projekt Tegelbrukets första etapp.
Foto:Kajsa Kettil
Om fem år räknar Ulf Redig från Bygg invest och Elisabeth Dahlgren från Byggarvid med inflyttning i projekt Tegelbrukets första etapp.

En helt ny stadsdel med upp till 300 bostäder och kommersiella lokaler – det planerar Ulricehamnsföretaget Byggarvid och Boråsbolaget Kryss invest att bygga på Bronäs.

Strax före sommaren förvärvades tre fastigheter på Bronäs i centrala Ulricehamn. På området finns i dag ett antal företag i kategorin däckfirma, låssmed och glasmästeri. Vissa av företagen är hyresgäster i de aktuella fastigheterna och har informerats om planerna.

– Annars är det ingenting av det här som har läckt ut över sommaren. Det känns jätteroligt att kunna gå ut nu och berätta om våra planer på att bygga en helt ny stadsdel, säger Byggarvids vd Elisabeth Dahlgren.

Projektet går under namnet Tegelbruket, efter den verksamhet som tidigare bedrevs på platsen, och består av ett samarbete mellan Byggarvid och investmentbolaget Kryss invest från Borås. Enligt Elisabeth Dahlgren och Kryss invests huvudägare Ulf Redig behövdes båda bolagen för att genomföra dels förvärvet av tomterna på totalt 19 000 kvadratmeter, dels kommande års byggnationer.

Exakt hur byggnaderna kommer att se ut kan de inte presentera. De har valt att göra precis tvärtom.

– Vår utgångspunkt är att vi vill bygga den nya entrén till Ulricehamn och gestalta det på ett bra sätt. Men först vill vi veta vad allmänheten och näringslivet eftersträvar, säger Elisabeth Dahlgren.

Den nya entré hon syftar på är ett faktum sedan motorvägen invigdes för ett år sedan. Nu sker det mesta av biltrafiken längs Falköpingsvägen mellan centrum och motorvägsmotet strax norr om staden. Den största av de tre förvärvade fastigheterna löper längs Falköpingsvägen.

När mässan Leva och bo arrangeras om två veckor kommer företrädare från Byggarvid att vara på plats för att presentera de övergripande planerna och framför allt samla in synpunkter. Elisabeth Dahlgren poängterar att Byggarvid har varit verksamma i Ulricehamn sedan 1940-talet och att de ser sig som en samhällsbyggare på orten.

– Vi vill fortsätta att ta det ansvaret, och nu ställer vi frågan till allmänheten och näringslivet vad de vill ha, säger hon.

Fast de har ju egna mentala bilder av hur området skulle kunna se ut. Enligt Ulf Redig är förhoppningen att både kommersiella aktörer och privatpersoner vill flytta dit.

– En mix av både bostäder och kommersiella aktörer, det är det som bygger en ny stadsdel, säger han.

Tanken är att bygga i etapper och behålla stadens pittoreska karaktär. Men de är beredda på att det kan ta tid. Inflytt av första etappen planeras till om ungefär fem år.

En dialog har inletts med Ulricehamns kommun. För att få bygga de bostäder och lokaler som planeras krävs en ändring av detaljplanen. Men sedan tidigare finns ett gestaltningsprogram som pekar ut Bronäs som lämpligt för just den typen av bebyggelse.

Enligt Ulf Redig har kommunens gensvar varit positivt.

– Min uppfattning är att Ulricehamn är framåt och att det händer mycket i staden, säger han.

BT har under fredagen sökt miljö- och samhällsbyggnadskontoret för en kommentar kring projektet Tegelbruket och en förändring av områdets detaljplan.