Ekonomi

Boråsare blir ny ordförande för internationell organisation

Borås Artikeln publicerades
Merih Malmqvist Nilsson.
Merih Malmqvist Nilsson.

Boråskvinnan Merih Malmqvist Nilsson utnämndes under fredagen till ny ordförande för ILAC. "Det här är kronan på verket i karriären" säger hon.

Det var under den årliga konferensen i New Delhi som Merih Malmqvist Nilsson utnämndes till ny ordförande för ILAC, den internationella samarbetsorganisationen för ackreditering.

– Det är nervöst och spännande. Det är en stor ära men innebär samtidigt mycket jobb, säger Merih Malmqvist Nilsson.

Hon är även avdelningschef och ställföreträdande generaldirektör för den svenska ackrediteringsmyndigheten Swedac. Malmqvist Nilsson har haft förtroendeposter inom ILAC sedan 2003 och har senast har suttit som vice ordförande. Ordförandeposten tar hon över efter amerikanen Peter Unger.

Att lyssna, analysera och försöka förstå andra är viktigt för Malmqvist Nilsson.

– Det som jag har tagit till mig är att inte driva frågor utefter perspektivet att det ska vara som vi gör hemma i Sverige. Jag ska se hur andra gör och hitta gemensamma nämnare istället för att skapa en konflikt, säger hon.

Sverige har länge varit tongivande internationellt, anser Malmqvist Nilsson. Att hon som svensk är utnämnd till ny ordförande för organisationen är också betydande för Sverige.

– Fast vi är ett litet land lyssnas vi på. Vår röst kommer att höras mer och vi kommer att märkas mer, säger hon.

Imorgon flyger Merih Malmqvist Nilsson hem till Sverige.

– Jag förstår hur idrottsmän känner sig. Man bygger upp en stämning och sen är det som en ballong där luften har gått ur, säger hon.

På söndagen fyller hon även år och ska ha kalas. Det blir dubbelt firande, med tårta och kaffe.

Fakta

Ackreditering

Swedac är en svensk myndighet som granskar och godkänner företag som kontrollerar och bedömer andras varor och tjänster. Ackrediteringen innebär kontroller av att uppdragen utförs opartiskt, korrekt och grundas på internationellt erkända standarder. Exempel på områden är hälso- och sjukvård, anläggningar samt miljö och livsmedel.

Visa mer...