Ekonomi

Bäckängsgymnasiet kammade hem priser i UF-SM

Stockholm Artikeln publicerades
Här är hela gänget i Gro UF och Lättikett UF samlade när de blev etta och tvåa i regionalfinalen av Ung företagsamhet. Nu har de vunnit prestigefulla priser i riksfinalen.
Foto:Anders Robertsson
Här är hela gänget i Gro UF och Lättikett UF samlade när de blev etta och tvåa i regionalfinalen av Ung företagsamhet. Nu har de vunnit prestigefulla priser i riksfinalen.

Årets samhällsentreprenör, Årets monter och Året arbetslag. Tre av priserna under SM i Ung företagsamhet gick till Sjuhärad – och två av dem gick till UF-företag i samma klass i Bäckängsgymnasiet.

I går korades vinnarna i årets upplaga av SM i Ung Företagsamhet i Stockholm. 7H Affärer har tidigare rapporterat om regionfinalen, där två UF-företag från samma klass i Bäckängsgymnasiet blev utropade som etta och tvåa i kategorin Årets UF-företag. Det handlar om Gro UF och Lättikett UF där eleverna går i tredje klassen på naturvetenskapsprogrammet med inriktning mot ledarskap.

Och när vinnarna ropades ut under högtidliga former i riksfinalen på Stockholmsmässan på tisdagen stod det klart att samma UF-företag blev prisade i två olika kategorier.

Lättikett UF består av eleverna Nils Eickhoff, Tea Karpefors, Stina Medelius, Mona Hagi och Emelie Öman. De vann i kategorin Årets samhällsentreprenör. De har utvecklat kort, hängetiketter och klisteretiketter till födelsedagar, högtider och annat som är normbrytande genom att inkludera fler grupper i samhället än vad dylika produkter brukar göra; till exempel grattishälsning på ramadan eller kärlekshälsningar mellan två tjejer.

Gro UF, Årets UF-företag i Älvsborg består av eleverna Alva Leufstedt, Amanda Hultgren, Cajsa Klaesson, Oscar Källman, Sara Bresky. De vann i kategorin Årets monter. Deras produkt är en nedbrytbar odlingspåse, ett odlingskit med jord, näring och fröer där det inte krävs någon förkunskap för att komma igång.

På frågan hur det kan vara så många duktiga elever i samma klass har läraren Lena Dahlin, som undervisat de tio gymnasisterna i ledarskap, organisation och entreprenörskap, följande att säga:

– Dels är ledarskap ett mycket bra ämne att ha när man ska driva de här UF-företagen. De har lärt sig grupprocesser och konflikthantering. Dels krävs det höga betyg för att komma in på det här programmet, de är begåvade och studiemotiverade.

Ytterligare ett fint pris delades ut – till lärare. Arbetslaget vid Marks gymnasiesärskola GS/MIL fick pris för Årets arbetslag. De kom tvåa i fjol i samma kategori.

– Vi är jätteglada. Vi är med eleverna på resa till Stockholm och var med vid prisutdelningen. Vi har hjälpt eleverna att driva UF-företag, säger läraren Karin Matsson.