Annons

Vinsttak i välfärden ett hot mot elever och vårdtagare

Välfärd • Publicerad 15 september 2017
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi människor är olika och har olika behov. Antingen man är ung eller gammal så vill man kunna välja det som passar en själv bäst. Jag kan välja frisören som fixar mitt hår. Blir jag missnöjd går jag inte dit mer.

Varför ska jag då inte ha rätt att välja den som ska torka mig i rumpan när jag inte klarar av det själv? Eller kunna välja en skola som passar mig bättre än den som ligger närmast där jag bor?

Annons

I dag finns den möjligheten i Borås. Men kommer möjligheten att finnas kvar om det förslag om vinsttak för företag som finns inom välfärdssektorn blir verklighet? Under press från Vänsterpartiet har nu regeringen meddelat att den kommer att presentera ett sådant förslag i vår.

Enligt många experter inom ekonomi skulle detta förslag, på grund av hur det är utformat, bidra till att många företag som i dag bedriver äldreomsorg eller fristående skolor eller personlig assistans tvingas lägga ner. Förmodligen kan enbart de största bolagen överleva.

De mindre företagen som driver hemtjänst, äldreboenden, vårdcentraler, skolor eller personlig assistans skulle försvinna. Många med särskilt profilerad verksamhet.

Även de organisationer inom idéburen sektor som bedriver välfärdstjänster är kritiska till vinsttak och menar att även deras verksamheter skulle tvingas lägga ner.

Det som måste vara avgörande i välfärden är kvalitén och inte vem som utför hemtjänsten eller vem som driver skolan.

Om inga alternativa eller endast ett fåtal utförare inom vård, skola och omsorg finns kvar finns ingen valfrihet och om man är missnöjd så får man fortsätta att vara det.

Redan i dag är de kommunala verksamheterna inom äldreomsorg och skola hårt ansträngda. Om många av de företag som i dag driver äldreboenden eller skolor tvingas stänga hamnar cirka 300 000 skolungdomar och cirka 60 000 äldre hos den kommunala verksamheten. Hur ska det gå till? Jag tror inte att de som lagt förslaget har tänkt den tanken.

Förutom att de som utnyttjar välfärdstjänsterna blir utan valfrihet om alternativa utförare försvinner, så blir också alla de som i dag jobbar som till exempel undersköterskor eller lärare utan möjlighet att välja arbetsgivare.

Ytterligare en konsekvens av vinsttak är att antalet kvinnor som driver företag kommer att minska då det ofta är kvinnor som startar företag inom välfärdssektorn.

Förhoppningsvis kommer inte förslaget att gå igenom i riksdagen, men jag förstår inte hur de rödgröna går vidare med förslaget om vinsttak i välfärden när det kommer att få så negativa konsekvenser för många människor. Lägg förslaget direkt i papperskorgen istället.

Anne-Marie Ekström (L), kommunpolitiker, Borås

Annons
Annons
Annons
Annons