Det är inte okej att stora företag i princip konfiskerar mark och tomtområden för närboende, menar Nätverket för Human Vindkraft i Od.

Vindkraftbolag konfiskerar mark

Debatt 2012-08-05 | Uppdaterad 2012-08-05

Göteborgs Energi vill bygga 16 - 20 vindkraftverk i Od - Fänneslunda. Det samråd som Göteborgs Energi kallat till var inget samråd, utan liknade mer ett Öppet hus, anser Nätverket för Human Vindkraft i Od.Just nu pågår en samrådsperiod då många av kommunens funktioner har semester. Det jobbas inte med frågan och när alla är på plats igen är samrådsperioden över. Därför har vi bestridit att ett samråd skett, skriver Christina Glad. M


Christina Glad Nätverket för Human Vindkraft i Od


Göteborgs Energi avser att lämna in en tillståndsansökan till Länsstyrelsen för att bygga vindkraftsparker i Od-Fänneslunda i Herrljunga kommun. Just nu pågår samrådsperiod för alla berörda som avslutas den 17 augusti 2012.
Det är viktigt att Herrljunga kommun yttrar sig innan samrådstiden går ut eftersom det annars kan tolkas som ett ”tyst medgivande” och man förväntas godkänna vindkraftsetableringen, då området som utpekats för verken inte finns med i Herrljunga Kommuns vindkraftsplan.
Göteborgs Energi kallade till samråd i Od, Sockengården 19 juni. Detta var inget samråd utan ett Öppet Hus. Människor kom och gick utan någon egentlig diskussion. Ett samråd är ett tillfälle där alla tillsammans diskuterar ett ärende under en begränsad tid. Det var omöjligt för GBG Energi att ge all muntlig information som förtydligande till alla besökande. Det pågår just nu en samrådsperiod då många av kommunens funktioner har semester. Det jobbas inte med frågan, man har inga beslutsmöten och när alla är på plats igen är samrådsperioden över. Därför har vi bestridit att ett samråd skett.
Vi som bor i Od-Fänneslunda känner en djup oro och förtvivlan över Göteborgs Energis önskan att bygga vindkraftsparker i vårt närområde. GBG Energi avser att söka tillstånd för 16-20 stycken vindkraftverk hos Länsstyrelsen med en maxhöjd på 225 meter (cirka dubbelt så högt som Lisebergstornet.) Många fastigheter kommer att få verken 750 meter från bostadshus och uteplatser. Skuggor från så höga verk når 3000 meter.
Risken är stor att landsbygden avfolkas och kommunen går miste om skatteintäkter. Det anses för dyrt att bygga vindkraftsparker till havs och ödemarker, därför vill man bygga på landsbygden. Vindkraftsparker kan byggas intill befintliga motorvägar, industriområden och stora kalhyggen där människor inte störs. Området runt Od/Alboga-Fänneslunda är känt för sitt engagemang i olika sammanhang. Bland annat har man kartlagt gamla torp just där GBG Energi vill placera vindkraftsverk. Människor kommer från städer för att uppleva tystnaden och lugnet.
Enligt GBG Energi skulle en vindkraftspark ge sysselsättning. När frågan ställdes vid ett möte, svarade GBG Energi att det kan handla om snöröjning. Under uppbyggnaden använder GBG Energi egna kontakter. All personal som underhåller verken kommer utifrån, utanför kommunen. Företaget måste bredda och dra nya vägar mitt i skogen som är minst 5 meter breda. Det är inte infrastrukturförbättring, det är att förstöra naturområden. Master, mobila bredband och mobiltelefoni får kraftiga störningar som inte återställs.
Det är ytterst få som är intresserade av att köpa andelar i vindkraftverk eftersom risken är stor för konkurs när elpriserna sjunker. De som köper är andra stora företag långt bort…
Om man bygger upp vindkraftverksparker som förstör för de närboende och de är jaktmarksinnehavare, hur villiga är de att arrendera ut sina marker till jaktlag?
En fastighet som får en hög årlig inkomst av vindkraftsverk kan stiga i värde, men en fastighet som inte får inkomst av verken utan bara får verken in på knuten sjunker naturligtvis i värde enligt GBG Energi. Det är inte okej att stora företag i princip konfiskerar mark och tomtområden för närboende.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


Det gör ont i mig – varför sorterar inte alla i Borås?

Insändare [Uppdaterad i går 21:19]

Jag/vi bor i Borås, och får vit och svart påse till soporna. Läs mer

 

fråga - insändare

Sorterar du dina sopor?

Visa resultat
huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

P-böter

Har du känt dig drabbat av felaktig p-bot?

Visa resultat
Nu är vi över 6 000 – gilla oss på Facebook!

Borås [Uppdaterad i dag 10:40]

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook. Gör som 6 000 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!Olle Svalander: "Nu tar Kakmonstret över Blåvitt"

Sport [Uppdaterad i dag 11:47]

"Göteborgs nya tränare är en man med erkänd kärlek till sötsaker". Gå till bloggen här!


Vad vill du läsa om på julafton?

Borås [Uppdaterad i går 22:41]

Även i år låter vi er läsare bestämma innehållet i BT på julafton.
– Vilken person tycker du att vi ska intervjua?
– Vilket ämne vill du att vi ska belysa?
– Vem vill du ska skriva krönika?
Mejla nyhetschefen@bt.se eller ring oss på 033-7000 777.


Tobias Hjelm

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att diskutera, kritisera och berömma företeelser i vardagen. Mitt namn är Tobias Hjelm, jag är debattredaktör med uppgift att se till att så många som möjligt kommer till tals. Debattartiklar skickas till debatt@bt.se och insändare till dialog@bt.se.

Tobias Hjelm
tobias.hjelm@bt.se
Telefon: 033-700 07 85Mest läst på debatt


Debatt

Skoldebatt 2014

Skoldebatt på olika nivåer. Här har vi samlat några av årets många debattartiklar som på ett eller annat sätt handlar om skolan: Läs mer

Nyheter

Dagens fråga

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Håkan Rosenqvist
hakan.rosenqvist@bt.se
Telefon: 033-700 07 52


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om ett välförtjänt journalistpris:

"Viljan att markera sitt eget avståndstagande kan göra journalistiken alltför distanserad och oförstående, alltför icke-lyssnande."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om Anna Kinberg Batra:

"Många länsförbund verkar dock lansera henne som Moderaternas första kvinnliga partiledare med visst vankelmod."

Jan Hansson, sportkrönikör

Vem är en bra tränare?

”Ofta så här dags på fotbollssäsongen får man frågan: är hen en bra tränare? Svaret lyder: ibland.”

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter