Det är inte okej att stora företag i princip konfiskerar mark och tomtområden för närboende, menar Nätverket för Human Vindkraft i Od.

Vindkraftbolag konfiskerar mark

Debatt 2012-08-05 | Uppdaterad 2012-08-05

Göteborgs Energi vill bygga 16 - 20 vindkraftverk i Od - Fänneslunda. Det samråd som Göteborgs Energi kallat till var inget samråd, utan liknade mer ett Öppet hus, anser Nätverket för Human Vindkraft i Od.Just nu pågår en samrådsperiod då många av kommunens funktioner har semester. Det jobbas inte med frågan och när alla är på plats igen är samrådsperioden över. Därför har vi bestridit att ett samråd skett, skriver Christina Glad. M


Christina Glad Nätverket för Human Vindkraft i Od


Göteborgs Energi avser att lämna in en tillståndsansökan till Länsstyrelsen för att bygga vindkraftsparker i Od-Fänneslunda i Herrljunga kommun. Just nu pågår samrådsperiod för alla berörda som avslutas den 17 augusti 2012.
Det är viktigt att Herrljunga kommun yttrar sig innan samrådstiden går ut eftersom det annars kan tolkas som ett ”tyst medgivande” och man förväntas godkänna vindkraftsetableringen, då området som utpekats för verken inte finns med i Herrljunga Kommuns vindkraftsplan.
Göteborgs Energi kallade till samråd i Od, Sockengården 19 juni. Detta var inget samråd utan ett Öppet Hus. Människor kom och gick utan någon egentlig diskussion. Ett samråd är ett tillfälle där alla tillsammans diskuterar ett ärende under en begränsad tid. Det var omöjligt för GBG Energi att ge all muntlig information som förtydligande till alla besökande. Det pågår just nu en samrådsperiod då många av kommunens funktioner har semester. Det jobbas inte med frågan, man har inga beslutsmöten och när alla är på plats igen är samrådsperioden över. Därför har vi bestridit att ett samråd skett.
Vi som bor i Od-Fänneslunda känner en djup oro och förtvivlan över Göteborgs Energis önskan att bygga vindkraftsparker i vårt närområde. GBG Energi avser att söka tillstånd för 16-20 stycken vindkraftverk hos Länsstyrelsen med en maxhöjd på 225 meter (cirka dubbelt så högt som Lisebergstornet.) Många fastigheter kommer att få verken 750 meter från bostadshus och uteplatser. Skuggor från så höga verk når 3000 meter.
Risken är stor att landsbygden avfolkas och kommunen går miste om skatteintäkter. Det anses för dyrt att bygga vindkraftsparker till havs och ödemarker, därför vill man bygga på landsbygden. Vindkraftsparker kan byggas intill befintliga motorvägar, industriområden och stora kalhyggen där människor inte störs. Området runt Od/Alboga-Fänneslunda är känt för sitt engagemang i olika sammanhang. Bland annat har man kartlagt gamla torp just där GBG Energi vill placera vindkraftsverk. Människor kommer från städer för att uppleva tystnaden och lugnet.
Enligt GBG Energi skulle en vindkraftspark ge sysselsättning. När frågan ställdes vid ett möte, svarade GBG Energi att det kan handla om snöröjning. Under uppbyggnaden använder GBG Energi egna kontakter. All personal som underhåller verken kommer utifrån, utanför kommunen. Företaget måste bredda och dra nya vägar mitt i skogen som är minst 5 meter breda. Det är inte infrastrukturförbättring, det är att förstöra naturområden. Master, mobila bredband och mobiltelefoni får kraftiga störningar som inte återställs.
Det är ytterst få som är intresserade av att köpa andelar i vindkraftverk eftersom risken är stor för konkurs när elpriserna sjunker. De som köper är andra stora företag långt bort…
Om man bygger upp vindkraftverksparker som förstör för de närboende och de är jaktmarksinnehavare, hur villiga är de att arrendera ut sina marker till jaktlag?
En fastighet som får en hög årlig inkomst av vindkraftsverk kan stiga i värde, men en fastighet som inte får inkomst av verken utan bara får verken in på knuten sjunker naturligtvis i värde enligt GBG Energi. Det är inte okej att stora företag i princip konfiskerar mark och tomtområden för närboende.BT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveJohan Rydén

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att tycka till om företeelser i vardagen. Jag, Johan Rydén, är debattredaktör och försöker se till att så många som möjligt kommer till tals. Ju kortare text, desto större chans att bli publicerad. Debattartiklar (1500-3500 tecken) skickas till debatt@bt.se och insändare (1-2000 tecken) till dialog@bt.se. Insändare får vara undertecknade med signatur, men skribenten måste bifoga namn, adress och telefonnummer.

Johan Rydén
johan.ryden@bt.se
Telefon: 033-700 07 63Mest läst på debatt


Debatt

Skoldebatt 2014

Nedan har vi samlat några av vårens många debattartiklar som på ett eller annat sätt handlar om skolan:

Nyheter

Dagens fråga

Debatt

Kongresshusdebatten

Nedan samlas flera av de debattartiklar och insändare som publicerats i debatten om kongresshuset.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den digitala klyftan:

"Mobilanvändningen ställer dock en del frågor vi borde fundera över. Två av de viktigaste: Håller informationstillgången på att bli en klassfråga? Vilka konsekvenser får den ökade mobilanvändningen för demokratin?"

Lars Näslund, politisk redaktör

Kanske kan barnen på planet rädda freden

"Att såväl Barack Obama som europeiska ledare hittills varit förhållandevis återhållsamma i sina fördömanden kan tyda på att det pågår hemliga samtal med Moskva om en väg ur krisen. I det brutala slaget om världsopinionen kan bilden med barnen på planet väga tungt."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Ken Rings konsert på stora torget:

"Ken talar för en hel generation som inte har någon röst, som reduceras till statistik på ett papper."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.